fbpx

Török vendégeket fogadtak Korondon

Korondra is ellátogatott az a harmincfős törökországi küldöttség, amely péntek óta tartózkodik Székelyföldön, és tagjai vállalkozók, orvosok és oktatók. Május elsején, hétfőn Katona Mihály polgármester és Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke köszöntötte a vendégeket. A megyei tanács elnöke megragadva az alkalmat méltatta a helyi fúvószenekart, mert az sokat tesz a közösségért, eseményeket szervezve számára. (A fúvószenekar előadásáról rövid videó megtekinthető itt: https://www.facebook.com/borbolycsaba/posts/1262524013794979) Ismertette röviden a megyét a török küldöttséggel, elmondta, hogy az egyik legkiemelkedőbb kereskedelmi tevékenység Korondon folyik, és reményét fejezte ki, hogy létrejön kapcsolat törökországi vállalkozókkal. Borboly Csaba felhívta a figyelmet a megye gazdasági lehetőségeire: az erdőgazdálkodásban, fafeldolgozásban, építőiparban, turizmusban mind van potenciál, akárcsak az állattenyésztésben, megvizsgálják, mekkora törökországi kereslet lenne a növendék- meg bárányhúsra.

– Nyitottak vagyunk testvértelepülési vagy testvérmegyei szerződés megkötésére. A Régiók Bizottsága révén pedig tagja vagyok az EU–Törökország munkacsoportnak, amelyben a jelenlegi hűvös politikai viszony ellenére a közeledést fogom szorgalmazni – jelentette ki a megyei tanács elnöke.

Katona Mihály elmondta, hogy Korondon a legfőbb tevékenység a népművészet, a kézművesség, több mint 770 családi vállalkozás működik, országszerte erős községnek számít a település, és szívesen létesítenek testvérkapcsolatot törökországi helységekkel.

A török vendégeket a hétvégén Csíkszeredában Gergely Levente, Hargita Megye Fejlesztési Ügynökségének munkatársa köszöntötte, majd a csíktaplocai néptánccsoport tartott számukra bemutatót, a táncba is bevonva a küldöttséget.

Csíkszereda, 2017. május 1.

Loading

Válaszolj

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.