fbpx

Történelmi egyházaink iránymutatására és megtartó erejére válságos időszakokban még inkább szükség van

Évet értékelt Hargita Megye Tanácsa a történelmi egyházakkal

Épületek felújítását, képzések szervezését, közösségi terek kialakítását támogatta idén is Hargita Megye Tanácsa, összesen 123 nyertes pályázat révén, közel másfél millió euró értékben. Az idei év kiemelkedő eseménye volt, hogy több mint hatszáz zarándok utazott el a budapesti Eucharisztikus Kongresszusra a megyei tanács támogatásával.
Hargita megyében a világi és az egyházi vezetők együttműködése a közösség érdekében példaértékű, az idén megszületett jó ötletek megalapozzák a további együttműködést. A jövő egyik nagy kihívása a közös munkában a keresztény értékek megőrzése, a fiatalok és a családalapítás támogatása, hangzott el azon az évértékelő rendezvényen, amelyek Hargita Megye Tanácsa tartott a csíkszeredai megyeházán a történelmi egyházak képviselőivel december 16-án.
Hargita Megye Tanácsa egyháztámogatási és -együttműködési programjai keretében templomok és egyházi épületek felújítását, az egyház tulajdonában levő vagyontárgyak állagmegóvását és karbantartását, közösségi terek kialakítását, képzések szervezését, illetve különböző szociális tevékenységeket támogatott, ismertette Zonda Erika, a megyei tanács programokért felelős vezérigazgatója. Az idei év kiemelt eseménye volt, hogy több mint hatszáz zarándok utazott a budapesti Eucharisztikus Kongresszusra a megyei tanács támogatásával.
„Nagy öröm manapság, amikor az emberek személyesen találkozhatnak, és egy ilyen a mai alkalom is. Az elmúlt időszakban, amikor egy láthatatlan ellenséggel küzd az emberiség, ugyanilyen láthatatlan erővel erősít meg és köt össze minket a keresztény hit. Közösségünk a következő évszázadokra is itt tervez jövőt, munkánkban a családokat állítjuk a középpontba. Egyházi és világi vezetők egyaránt nagy kihívások előtt állunk, hogy megóvjuk hagyományos keresztény értékeinket, és támogassuk az erre irányuló törekvéseket” – mondta Bíró Barna Botond. Hargita Megye Tanácsának alelnöke köszönetet mondott az idei együttműködésért a történelmi egyházak képviselőinek, és áldott ünnepeket kívánt minden résztvevőnek.
„Megtisztelő, hogy a történelmi egyházak elfogadnak partnerként, és bíznak a közös munkában. Egyházaink ösztönző és közösségépítő ereje elvitathatatlan, idén sok jó ötlet született, amelyek megalapozzák a jövőbeni együttműködést. A jövő évben nagy figyelmet kell fordítanunk a fiatalokra, lehetőséget kell teremtenünk számukra az iskolán kívüli találkozásokra. Nagyobb hangsúlyt kell fektetni az ifjúsági terek kialakítására, a családalapítás ösztönzésére, illetve a szórvány támogatására személyes vagy testvéregyházi kapcsolatok révén. A műemléképületeket fel kell újítani, látogathatóvá tenni, illetve az élő egyház szolgálatába állítani” – hangsúlyozta Borboly Csaba. Hargita Megye Tanácsának elnöke felhívta a figyelmet értékrendünk megóvásának fontosságára, majd azt kívánta, hogy legalább az ideihez hasonló eredményes év legyen 2022 is.
Az évzáró eseményen Tamás József ny. katolikus segédpüspök, Kántor Csaba református esperes, püspökhelyettes, Csáki Levente és Solymosi Alpár unitárius esperesek osztották meg adventi gondolataikat.
Hargita Megye Tanácsa keretében az elmúlt három és fél évben Ferencz Tünde foglalkozott az egyházaknak szóló pályázati programokkal, aki jövő évtől más intézményben folytassa munkáját. Hargita Megye Tanácsa Márton Áron Emlékérem adományozásával köszönte meg Ferencz Tündének tevékenységét, az elismerést Borboly Csaba adta át.

Loading

Válaszolj

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.