fbpx

Törvényeket vitattak meg Udvarhelyen

A földvásárláshoz, a legeltetéshez, valamint a pásztorkutyákhoz kötődő sürgős kérdésekről egyeztettek Székelyudvarhelyen március 4-én. Mintegy 60 udvarhelyszéki közbirtokossági vezető, polgármester, vadászegyesületi vezető és gazda részvételével szervezett egyeztetést Hargita Megye Tanácsa Vidékfejlesztési Egyesülete a Megyei Mezőgazdasági Igazgatóság székhelyén.

Borboly Csaba, a megyei tanács elnöke felvezetőjében elmondta, hogy a megbeszélést az érdekeltek igénye alapján szervezték meg. A megyeelnök hangsúlyozta, hogy több égető témát javasoltak megbeszélésre, az egyeztetés időszerűségét pedig a hét első napján Bukarestben aláírt kormányzati szerepvállalási egyezmény is szolgáltatja.

Márton István, a vidékfejlesztési egyesület igazgatója röviden ismertette a termőföld adásvételéről szóló törvényt, majd Borboly Csaba és Jakab Ferenc, a zetelaki közbirtokosság elnöke beszéltek a kiöregedő falvak helyzetéről, illetve a helyi szereplők cselekvési lehetőségeiről, a követendő példákról. Ezt követően Bölöni Ferenc, a Hargita Megyei Agrárkamara munkatársa ismertette a 34/2013-as sürgősségi kormányrendelet, valamint az 1064/2013-as kormányhatározat végrehajtási normáit a legeltetés megszervezése és a legelők gazdaságos kihasználása tekintetében, majd Dóczy Annamária, a Hargita Megyei Környezetvédelmi Ügynökség munkatársa beszélt a pásztorkutyák kérdésköréről, Fekete Örs, Hargita Megye Tanácsa Hegyimentő Közszolgálatának vezetője pedig a hegyvidéki tevékenységek turisztikai vonatkozásairól fejtette ki gondolatait. Végül Benke József a vadászegyesületek, Mátéfi Domokos pedig a gazdák nevében szólt hozzá az egyeztetés témáihoz, majd több résztvevő, köztük a polgármesterek is, ismertették álláspontjukat, javaslatukat, kéréseket is megfogalmazva.

A tanácskozás végén Borboly Csaba összegezte azokat az egyeztetés során megfogalmazott tennivalókat, amelyekre a földvásárlás, a legeltetés, valamint a pásztorkutyák kérdésében a közeljövőben koncentrálni kell, hangsúlyozva a kisfalvak elnéptelenedése kapcsán felmerült közös cselekvési lehetőségeket, a legeltetési, valamint a módosuló földvásárlási jogszabályokról szóló széles körű tájékoztatás fontosságát, illetve a pásztorkutyák ügyében a vadászok és az állattartó gazdák bevonásával zajló további egyeztetések szükségességét. A megyeelnök megköszönte a jelenlevőknek az elhangzott jogszabály-módosítási javaslatokat, amelyeket a megyei tanács illetékesei a legrövidebb időn belül egybegyűjtve továbbítanak a kormányzati és törvényhozási döntéshozóknak.

Székelyudvarhely, 2014. március 4.

Loading

Válaszolj

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.