fbpx

A szárhegyi kulturális központról egyeztettek

Erősítenék Gyergyó térségének kulturális életét, a gyergyószárhegyi Kulturális és Művészeti Központhoz helyeznék ideiglenesen Botár László csíkszeredai festőművészt, a Hargita Megyei Kulturális Központ munkatársát. Mindezekről és a Lázár-kastély jelenlegi helyzetéről március 4-én tárgyalt a Kulturális és Művészeti Központ vezetőtanácsa, amelynek megalakulásáról a február 27-i soros ülésén döntött a megyei tanács (http://www.hargitamegye.ro/hirek/kozeleti-hirek/folytatodik-a-villamositas-a-kistelepuleseken.html ).

A vezetőtanács tagjai megkapták a belső könyvvizsgáló iroda jelentését a kulturális központra vonatkozóan, hogy a következő találkozóig tanulmányozzák.

Hargita megye kulturális stratégiája alapján és Borboly Csaba megyeelnök kérésére erősíteni kell a gyergyói térség kulturális életét, helyet kell kapjon a különböző művészeti ágak bemutatkozása és az alkotótáborok szervezése. A megyei kulturális stratégia főbb célkitűzései között szerepel a térségi fejlesztéspolitikai folyamatba való integrálódás, aktív szerepvállalás a térségi modernizációs, versenyképességi és munkaerő-piaci folyamatokban, a térségi, kistáji és lokális identitások megerősítésében és megjelenítésében (vonzerőnövelés, desztinációépítés) vállalt szerep növelése, az életminőség javítása, a kulturális javakhoz és szolgáltatásokhoz való lakossági hozzáférés biztosítása, továbbá a társadalmi kohézió erősítése és a társadalmi részvétel fokozása (http://www.hargitamegye.ro/hirek/kozeleti-hirek/borboly-csaba-a-helyi-kozossegek-es-a-megyei-tanacs-kozos-kalakaval-tobbre-juthatnak.html ). Oda kell figyelni a helyi kulturális tevékenységet folytató alakulatokra, mint például a fuvolás- vagy a tánccsoportra, értettek egyet a jelenlevők.

Egyeztettek személyzeti kérdésekről, mindannyian úgy látták, minél több kultúrához értő szakemberre van szükség. Fontos a művészeti szakember jelenléte a kulturális központnál, ezért minél hamarabb ki kell írni a vizsgát a menedzseri állás betöltésére, de addig is ideiglenesen, néhány hónapra áthelyeznék Botár Lászlót, hogy zavartalanul folytatódjon az intézmény tevékenysége, ugyanis áprilisban tábort szerveznek. Zöld Lajos, az alkotótábor egyik megálmodója a táborok kapcsán javasolta, hogy azok résztvevőinek körét ne szűkítsék le Hargita megyeiekre.

A Schola Vendégház konyhájára vonatkozóan együttműködési szerződést kötne Hargita Megye Tanácsa és Gyergyószárhegy Polgármesteri Hivatala, amely magában foglalná a konyha bérbeadását a napközi otthon ellátásának biztosítására. A helyi tanács a konyha működtetésére átvenne három személyt a Kulturális és Művészeti Központ alkalmazottai közül. Továbbá a polgármesteri hivatal biztosítaná a Lázár-kastélyból kiköltöztetett művészeti tárgyak tárolását.

Mindezekről a megyei tanács határozattervezetet készít, amelyekről majd a testület szavaz.

Csergő Mária, a művészeti központ megbízott igazgatója és Zöld Lajos levelet írnak a művészeknek, amelyben tudatják, alkotásaik jó helyen vannak, megfelelően tárolva.

Csíkszereda, 2014. március 4.

Loading

Válaszolj

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.