fbpx

További díjak az önkormányzatoknak

Polgármester-találkozót tartottak Csíkszeredában

Hargita megyei polgármesterek találkoztak a csíkszeredai megyeháza márványtermében hétfőn, március 4-én Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsa elnökének meghívására. A többórás értekezleten ismertették az elöljárókkal a földtörvényt, a 7/1996-os kataszteri törvény módosításait, Hargita Megye Tanácsának a Fiatalok lendületben európai uniós program keretében kidolgozott ifjúsági stratégiáját, bemutatták a GEODESY Hargita Megye Tanácsa Közhasznú Fejlesztési Társulásának alapszabályát, a területi irodák tevékenységének bővülését, szó volt a regionalizálásról, az idei év költségvetési gondjairól, a polgármestereknek és tanácsosoknak szóló képzési lehetőségekről, közbiztonságról, egységes költségstandardok alkalmazásáról az utakon végzett munkálatokra vonatkozóan, illetve az önkormányzatok díjazásáról.

A találkozó elején Borboly Csaba elnök köszöntötte a résztvevőket. A polgármestereken kívül jelen voltak a megyei tanács alelnökei, Petres Sándor és Birtalan József, Jean-Adrian Andrei, Hargita megye prefektusa, illetve Hargita Megye Tanácsának szakigazgatói, munkatársai. Létrehozták Hargita Megye Tanácsa GEODESY Közhasznú Fejlesztési Társulását, amely az önkormányzatok munkáját hivatott segíteni a föld-visszaszolgáltatások, tulajdonjogok tisztázásában, mindezeknek szervezési formát biztosítva, ismertette a megyei tanács elnöke. Számos településen gondot okoznak a visszaigénylések, hiszen az évek folyamán változtak a határok, több mérés történt, illetve átminősítettek területeket. Az eddig elkövetett hibákat ki kell javítani – hangsúlyozta Petres Sándor. A beszélgetésben részt vett a megyei kataszteri hivatal vezetője, Sorin Nicolae Truţă is, a jelenlevők pedig egyöntetűen üdvözölték a társulás létrejöttét. Romfeld Mária Magdolna, a megyei tanács helyi közigazgatási vezérigazgatóságának irányítója meggyőződésének adott hangot, hogy az alakulat segíteni fogja a társuló önkormányzatokat a részletes kataszter kidolgozásában.

A polgármesterek kitöltöttek egy kérdőívet, amely a megyei ifjúsági stratégia kidolgozását segíti elő, rávilágít az önkormányzatok és a fiatalok kapcsolatára, illetve az ifjúságot érintő hiányosságokra.

A regionalizálás során fontos, hogy ne szegény és gazdag térségek jöjjenek létre, hiszen ez nem szolgálja a felzárkóztatást, a nettó kereset közötti különbség térségenként akár ezer lej is lehet – ismertette András Zoltán, Hargita Megye Tanácsa Elemző Csoportjának munkatársa. Kisebb, homogénebb régiókra van szükség, mondta, illetve hogy a régióközpontok szervezzék meg az úgynevezett hátországukat. A szegényebb térségeket több anyagi forráshoz kellene juttatni, ez jelenleg nincs így sem a megyék, sem a régiók esetében, hangzott el a találkozón.

Hargita Megye Tanácsa a meglévők mellett további öt díjat hozott létre, amellyel az önkormányzatok teljesítményét ismeri el. Ilyen a Hargita Megye Kultúrájáért Díj, amelyet a kiemelkedő kulturális tevékenységért ítélnek oda, a Hargita Megye Környezetvédelméért és Mezőgazdaságáért Díjat az a polgármesteri hivatal kapja, amely környezetbarát politikát folytat, a sportélet támogatásáért Hargita Megye Sportdíját adják át, a Hargita Megyei Családokért Díj a családbarát politikáért jár, a Hargita Megye Közszolgálatáért Díj pedig a közigazgatásban elért eredményeket méltatja. Az elismerésre a közösség bármely tagja javasolhatja az intézményt, a díjról egy elbírálóbizottság dönt, ismertette Fábián Erika, Hargita Megye Tanácsának munkatársa.

Csíkszereda, 2013. március 4.

Loading

Válaszolj

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.