fbpx

Továbbra is megoldatlan a bántalmazott és hontalan állatok helyzete

Ismételten nehéz helyzetbe hozta a kormány a helyi és megyei tanácsokat, ugyanis a 2020/175-ös Sürgősségi kormányrendelettel az ő ügykezelésükbe helyezte a bántalmazott vagy gazdátlan állatok elhelyezését, és a róluk való gondoskodást 45 napig. Ráadásul EU-s normák szerinti ellátást írnak elő, ami az emberek számára szálloda kategóriás ellátást jelent. Éppen ezért a számos közbeszerzési eljárás, terepmunka, egyeztetések mellett törvénymódosítást is benyújtottunk annak érdekében, hogy ne állítsanak teljesíthetetlen feltételeket, amelyek alapján ellenőrizhetnek, büntethetnek.

Ugyanis a jelenlegi törvény értelmében olyan állatmenhelyet kell létrehozni, amely számos állategészségügyi és biztonsági előírásnak megfelel, mondhatni luxus körülményeket kell biztosítani a kitaszított, veszélyeztetett állatoknak ahelyett, hogy az alapvető szükségleteiket és biztonságukat szavatolnánk.

Hargita Megye Tanácsa 2022-ben öt alkalommal hirdetett meg közbeszerzési eljárást az elektronikus közbeszerzési rendszerben annak érdekében, hogy egy kereskedelmi egység biztosítsa a bántalmazott vagy gazdátlan állatok elhelyezését és ellátását, azonban a legnagyobb igyekezet mellett sem jelentkezett cég, aki elvállalta volna ezt a szolgáltatást. Ugyanakkor egyeztettünk a működő kutyamenhelyekkel is, de sajnos nekik sincs kapacitásuk további állatok befogadására. Ugyanakkor a kormányhatározat mindenféle állat befogadásának biztosítását írja elő, a megyében viszont jelenleg csak kutyamenhelyek működnek.

Jelenleg is közbeszerzés alatt van a szolgáltatás, július 7-ig várjuk azt a jelentkezőt, aki vállalja az állatok befogadását és gondoskodást róluk 45 napig. (http://achizitiipublice.judetulharghita.ro/hu/cumpararidirecte)

Ezzel párhuzamosan levélben fordultunk a helyi tanácsok fele, hogy feltérképezzük azokat a lehetséges épületeket, területeket, amelyek alkalmasak lehetnek erre a célra. A megyei tanács munkatársai jelenleg is járják a megyét, egyeztetnek az illetékesekkel a megfelelő helyszín felkutatása érdekében. Jelenleg Homoródszentmárton, Etéd, Salamás és Maroshévíz önkormányzatával folyik az egyeztetés. Ha valamelyik település vállalja a helyszín szolgáltatását, akkor is szükség lesz a megfelelő körülmények kialakítására, személyzet biztosítására, engedélyek beszerzésére. Teljesíthetetlen elvárás, hogy a környékünkön hagyományos állattartás körülményeinek a többszörösét kérik.

Ugyanakkor törvénymódosításban kértük a jelenlegi szabályozás megváltoztatását egy egyszerűbb, teljesíthető, az állatok érdekeit szem előtt tartó szabályozásra.

– A fentiekből is látszik, hogy alkalmazhatatlan a törvény, éppen ezért már törvénymódosítást is benyújtottunk annak érdekében, hogy ne veszélyeztessék teljesíthetetlen elvárásokkal az állatok megmentését. Egy állat alapszükségleteit kellene ellátni, ételt, vizet, biztonságot adni számára, és minél hamarabb új gazdát keresni neki. Ehhez képest luxus körülményeket kérnek, ami szinte lehetetlenné teszi a probléma megoldását. Mi elsősorban az állatokat tartjuk szem előtt, ez egy olyan helyzet, amit meg kell oldani, azonban nemhogy támogatást nem kapunk az állami szervektől, de csak további vegzálásnak vagyunk kitéve az Állatrendőrségi Felügyelőség részéről. Kérjük mindenki támogatását az ügyben, hiszen mindannyiunk érdeke, hogy ezeket az állatokat biztonságos körülmények között, az emberek veszélyeztetése nélkül el tudjuk helyezni. Nem az a cél, hogy luxusban, hanem hogy biztonságban tartsuk őket, ételt, italt kapjanak – nyilatkozta a helyzet kapcsán Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke.

A témában készült szakjelentést az alábbi linken tanulmányozhatják:  Veszélyeztetett állatok helyzetét kezelő szolgálat – Consiliul Județean Harghita (hargitamegye.ro)

Loading

Válaszolj

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.