fbpx

Továbbra is prioritás a 125-ös megyei út felújítása

A Központi Fejlesztési Régió Tanácsa április 17-én, kedden Csíkszentdomokoson ülésezett Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke és a fejlesztési régió tanácsának leköszönő soros elnöke, valamint Daniela Cîmpean, Szeben Megye Tanácsának elnöke és a fejlesztési régió tanácsának alelnökének vezetésével.

A találkozón a tavaly benyújtott vissza nem térítendő támogatások pályázatainak alakulása és más a municípiumokat, megyéket és a teljes régiót érintő fejlesztéseket vitatták meg.

A gyűlés első felében Karda Róbert, Csíkszentdomokos polgármestere köszöntötte az egybegyűlteket és rövid bemutatót tartott a községről.

Ezt követően Simion Crețu, a Központi Fejlesztési Régió igazgatója ismertette az intézmény múlt évi tevékenységét, valamint a jövőre vonatkozó terveket.

Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke elmondta, azért tartották fontosnak, hogy az ülés helyszínéül Csíkszentdomokos szolgáljon, hogy mindenki megbizonyosodhasson, a felcsíki út felújítására szükség van és a korábbi híresztelések ellenére, továbbra is prioritás az 125-ös jelzésű megyei út rendbetétele, hiszen úgy értesült, hogy az EU-s forrás lehívásának akadálya a 12-es jelzésű országút közelsége lenne. Mint mondta, tisztázni akarta ezt a kérdést és megnyugtatóan hallotta, hogy habár ez az érv 2017-ben elhangzott, ennek ellenére ez nem szolgál kifogásként, csak a pályázat időbeni benyújtása fontos a továbbiakban.

A megyeelnök elmondta, a következő pályázati lehetőség alkalmával haladéktalanul le kell adni az út felújítására vonatkozó dokumentációt, hiszen számos nagyobb települést érint a szóban forgó szakasz és a lakosság érdekeit kell elsősorban szem előtt tartani.

A tanács ülésén Péter Ferenc, Maros Megye Tanácsának elnöke, aki szintén a fejlesztési régió tanácsának tagja, valamint Rafai Emil, Székelykeresztúr polgármestere és Laczkó-Albert Elemér, Gyergyóremete polgármestere mellett, akik szintén tagok a tanácsban, jelen voltak azon felcsíki települések polgármesterei is, amelyeknek fontos a 125-ös megyei út felújítása valamint, Szentes Antal felcsíkért felelős Hargita megyei tanácsos és Barti Tihamér, Hargita Megye Tanácsának alelnöke.

A Központi Fejlesztési Régió Ügynöksége Maros, Hargita, Kovászna, Brassó, Nagyszeben és Fehér megyék hosszú távú fejlesztéséért felelős csökkentve a megyék közötti gazdasági különbségeket is. Feladata, hogy megvalósítsa a közösen meghatározott stratégiákat. Az ügynökség révén fejlesztési régió helyi és megyei közigazgatási egységei, civil szervezetei és vállalkozásai EU-s forrásokat hívhatnak le fejlesztéseikhez. A Központi Fejlesztési Régió Tanácsának 24 tagja van, a hat megyei tanács elnöke mellett minden megyéből egy-egy municípium, város és község polgármestere is. A tanács elnökségét sorra töltik be a hat megye elnökei. A mai ülés egyik napirendi pontja volt, hogy Tamás Sándor eddigi elnök helyét Daniela Cîmpean veszi át egy évre, míg a korábbi elnök az alelnök helyét veszi át.

Az ülés napi rendi pontjai az alábbi linken tanulmányozható:

http://www.adrcentru.ro/Detaliu.aspx?t=CDRSedinte&eID=2714

Csíkszereda, 2018. április 17.

Loading

Válaszolj

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.