fbpx

Székely ház: az itthon maradás záloga

Fülöp Ottilia, Hargita Megye Tanácsának főépítésze és Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke is részt vett azon a megbeszélésen, amelyet április 17-én, kedden tartottak a megyeházán, azokkal a tervezőkkel, akik a Modern székely ház program mintaházait tervezték.

– A 2008-ban elindított Modern székely ház program a hagyományos táj- és településkép védelem megőrzésének fontosságára és a kulturális örökségvédelemre hívja fel a figyelmet. A hagyományos építészeti stílus modern korhoz való igazítása kiemelten fontos a kisebb települések, különösképpen a falvak esetében, ugyanis Európa-szerte a hagyományos falukép eltűnésének folyamata egyre gyorsabb, így ez olyan különleges kulturális jegyek fennmaradását veszélyezteti, amelyek egy adott népet jellemeznek. Ennek érdekében széles körű tudatosításra van szükség! – fogalmazott Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke, aki példaként a Székelyföldi Akadémia szerepét emelte ki.

A székelyföldi települések arculatát az öreg házak eltűnése mellett még erőteljesebben meghatározzák az újépítésű, oda nem illő lakóházak. Megjelennek a mediterrán lakóparkok, az arctalan készházak és a táj megváltozik, olyan arcot vesz fel, ami tőle idegen. Ennek a problémának az orvoslására írt ki pályázatot a Kós Károly Egyesülés 2008-ban, az ötletet felkarolta Hargita Megye Tanácsa is és már 2008-ban majd 2009-ben is támogatta az építészek munkáját. A Székely ház pályázat lényege, olyan építészeti megoldások keresése, melyek magukban hordozzák a székely ház esszenciáját, anyaghasználatát, de a mai kor térigényeinek is megfelelnek.

2011-ben elkészült 9 mintaterv megvalósíthatósági tanulmány szintjén, Gyergyó (1), Csík (4), Kászonok (2) és Udvarhely (2) vidékére. 2013-ban elkészült az egyik Csík területre tervezett mintaház kivitelezési fázisú projektje. Ennek felhasználását illetően szükséges a tervező építésszel való kollaborálás, hiszen ezek a tervek egy elméleti helyszínre vannak kitalálva. A megbeszélésen a jelenlévők egyetértettek abban, hogy az Ifjúság Évében rá kell erősíteni a programra, hisz ez segítség lehet a fiataloknak a jövőtervezésben, az itthon maradásban vagy a hazatérésben.

Hargita Megye Tanácsa Sajtószolgálata

Csíkszereda, 2018. április 18.

Loading

Válaszolj

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.