fbpx

Továbbra sem javul a Szent Anna-tó vízminősége

Új út építésébe kezdene Hargita Megye Tanácsa a tóhoz

Online egyeztettek szakemberekkel Kovászna és Hargita Megye Tanácsa, valamint Csíkkozmás község részéről május 27-én a Szent Anna tavat érintő fejlesztéseket, illetve és a tó környezetének biológiai védelmét illetően.

Dósa Levente, a Pro Szent Anna Egyesület vezetője elmondta, a vízminősége továbbra sem javult: a víz átlátszósága folyamatosan csökken, a halak száma sem csökken. Az egyesület vezetője ugyanakkor előrelépésnek nevezte, hogy a télen végzett kutatások eredményeként feltérképezték a halat vermelési helyét. A következőkben pedig aktívan beavatkoznak a tó halállományának csökkentése érdekében, erre a szükséges eszközök nyolcvan százaléka már rendelkezésre áll, ugyanis a halak számának csökkentése mellett adatokat is gyűjteni fognak, megállapítva később mennyire volt sikeres a beavatkozás.

A tó vízminőségének problémáját korábban Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke blogbejegyzésben ismertette:

https://www.borbolycsaba.ro/halaszthatatlan-a-szent-anna-to-vizminosegenek-javitasa/

A Hargita Stúdió korábbi tudósítása alább tekinthető meg:

https://www.facebook.com/watch/?v=2550846688572396

A fejlesztések tekintetében is tovább lépnének. A villamosítás ügyében tanulmányra lesz szükség, az elképzelések szerint Sepsibükszádhoz tartozó legelőn keresztül juttatnák fel az áramot a tóhoz. Folytatják a kutatást az ivóvíz biztosítására is a kráterben.

Hargita Megye Tanácsa a 113B jelzésű megyei út megépítésén dolgozik, amelyen Lázárfalváról indulva juthatunk el majd a tóhoz. Az elsődleges környezetvédelmi engedély szerint az út nyomvonala nem halad át természetvédelmi területen, így egyszerűbbé válik a folyamat és az engedélyek kibocsájtása is felgyorsul. Jövőhéten minden terepmunkát elvégez a szucsávai tervező, ezt követőn két hónapon belül elkészülhet a végleges terv. Prioritásként a megyei tanács a lakott területen áthaladó útszakaszt újítaná fel, ahol jelenleg nincs út, nagyobb költséggel számolnak. Júliusban a helyiekkel is ismertetnék a terveket.

Csíkszereda, 2020. május 28.

Loading

Válaszolj

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.