fbpx

Tudnivalók

Kérdések és válaszok az új típusú koronavírusról és az általa okozott betegségről

 

Mi az új típusú koronavírus?

Az új koronavírust (SARS-CoV-2) Kínában azonosították 2019 végén. Kezdetben 2019-nCoV (új koronavírus) névvel illették, majd az Egészségügyi Világszervezet (WHO) javaslatára SARS-CoV-2-re keresztelték a korábbi SARS-CoV-val (Severe Acute Respiratory Syndrome – súlyos heveny légúti tünetegyüttes vírusa) való rokonsága alapján. Az általa okozott betegséget COVID-19-nek (COVID: coronavirus disease – koronavírus okozta megbetegedés 2019) nevezik.

A korábban indiainak nevezett delta variáns egész Európában, így itthon is terjed, „fertőzőbb, gyorsabban terjed, rövidebb a lappangási ideje és az eddigi jellemző tünetek mellett allergiaszerű tüneteket is okoz. 

Honnan származik?

Szakemberek kezdetben Vuhan egyik nagy piacához kötötték a vírus megjelenését, ahol tengeri gyümölcsöket és állatokat árultak, de még kutatják az okát.

Hogyan terjed a „koronavírus-betegség ” (COVID-19)?

Cseppfertőzéssel terjed, kilégzéssel, köhögéssel vagy tüsszentéssel, de – ezzel összefüggésben – érintés útján is: kézfogással, fertőzött tárgyak érintésével.

Mennyi a lappangási ideje?

A fertőzés után az első tünetek 2–14 nap után jelentkeznek, átlagosan 7 nap után.

Melyek a tünetei?

Hasonlóak a megfázásos tünetekhez (köhögés, láz, bedugult orr stb.), de komolyabb és akár végzetes fertőzéssel is járhat.

Van ellenszere?

Igen, a koronavírus elleni oltóanyag.

Kik kaphatja el legnagyobb eséllyel a fertőzést?

Azok a személyek, akik a járvánnyal sújtott térségekben élnek vagy utaznak, a fertőzött személyekkel érintkezők, beleértve az orvosokat és a kisegítő személyzetet is.

Mit tehetünk a fertőzés megelőzéséért?

  • gyakori kézmosás szappannal vagy alkoholtartalmú tisztítószerrel;
  • tüsszentéskor vagy köhögéskor a könyökünk hajlatával takarjuk el a szánkat, vagy papír zsebkendővel, amelyet azonnal dobjunk a kukába, és mossunk kezet;
  • kerüljük a lázas vagy köhögő személyeket;
  • láz, köhögés és nehéz légzés együttes tünete esetén hívjuk fel háziorvosunkat, és jelezzük, ha nemrég utaztunk;
  • kerüljük a megfázásos tüneteket mutató embereket, illetve ha mégis kapcsolatba kerülünk ilyen személyekkel, mossunk kezet a velük vagy tárgyaikkal való érintkezés után.

Loading