fbpx

Új munkahelyek létesülnek a Leader programnak köszönhetően

Húsz új munkahely létesül a Sóvidék–Hegyalja Helyi Akciócsoport 2007–2013-as pályázatainak köszönhetően – derül ki a szervezet friss beszámolójából. Az elmúlt európai uniós támogatási időszakban 43 leszerződött pályázatuk volt, ebből 13-at már lebonyolítottak.

Főbb tevékenységeik közé tartozik az együttműködési pályázat lebonyolítása, workshop, kézműves tábor, turisztikai képzés, kiállítások és vásárok szervezése, valamint közös kiadványok szerkesztése. A felsorolt rendezvények külön helyszíneken zajlottak a nyár folyamán, a Balavásár–Sóvárad–Kis-Küküllő Leader-csoporttal közös szervezésben.

A 2015 júniusában Balavásáron tartott workshop turisztikai szolgáltatóknak, termelőknek, önkormányzatoknak szólt, és ennek eredményeként összeállítottak egy összegző dokumentumot, amely alapján turisztikai swot analízis, 15 turisztikai csomag, valamint egy adatbázis készült – utóbbi a két térség értékeit, illetve termelőinek és turisztikai szolgáltatóinak az adatait tartalmazza.

A júliusi, Makfalván tartott kézműves táborban a hagyományos mesterségekkel és kézműves termékekkel ismerkedtek a résztvevők, ezek fontosságát tudatosították a fiatalokban. A gyakorlati tudás átadása hat mester segítségével történt: 1 fazekas, 1 fafaragó, 1 csuhé-, 1 szalmafonó, 2 szövő irányította a tevékenységeket. A szintén júliusban, Parajdon megszervezett turisztikai képzés célja a szolgáltatások minőségének javítása volt.

A két Leader-csoport augusztusban kiállítással egybekötött vásárt rendezett Erdőszentgyörgyön és Korondon, továbbá jelenleg turisztikai kalauz és turisztikai programcsomag kiadásán dolgozik. A Sóvidék–Hegyalja-akciócsoport az elmúlt időszakban 14 tájékoztató eseményt szervezett a térségben.

A következő, 2014–2020-as támogatási időszakra a kistérségi tevékenységbe bevonják Szovátát és Máréfalvát, erről még a Sóvidék–Hegyalja-csoport áprilisi közgyűlésén szavaztak. Az említett periódusra vonatkozó stratégia készítésére pályázatot nyújtottak be, amelynek értéke 14 253 lej, és várhatóan október–novemberben kezdik el a megvalósítását.

Borboly Csaba, a Leader-csoport elnöke ezúton is köszöni a Sóvidék–Hegyalja-együttműködésben részt vevő önkormányzatok polgármestereinek munkáját – név szerint Bálint Elemér Imrének (Oroszhegy), Bokor Botondnak (Fenyéd), Bokor Sándornak (Parajd), Katona Mihálynak (Korond), Kovács Lehelnek (Farkaslaka), Nagy Attilának (Zetelaka), Tamás Ernőnek (Székelyvarság) –, nem utolsósorban pedig a munkaszervezetnek, Nagy Mónika munkaszervezet-vezetőnek és Simófi Erika műszaki felelősnek.

– A kistérségi együttműködések nélkül elképzelhetetlen a turisztikai szolgáltatások kínálatának bővítése, színvonalának növelése, tehát összehangolt munkára van szükség. Ez az összehangoltság megvan a Sóvidék–Hegyalja Leader-csoport munkájában, ami optimizmusra ad okot a kistérség fejlődését illetően – nyilatkozta Borboly Csaba.

Loading

Válaszolj

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.