fbpx

Új ruházattal és felszereléssel gazdagodtak a Hargita megyei hegyimentők

Egységes ruházattal és a mentéshez szükséges modern eszközökkel gazdagodott Hargita Megye Tanácsa Hegyi- és Barlangimentő Közszolgálata, ezek átadására május 24-én került sor a csíkszeredai megyeháza oszlopcsarnokában. Az egységes ruházatban első alkalommal Ferenc pápa csíksomlyói látogatására érkeznek a hegyimentők, ahol 60-65 személy vesz részt a csapatból, ismertette Fekete Örs, a közszolgálat vezetője.

Az alakulat jelenleg összesen több mint nyolcvan alkalmazottal és önkéntessel rendelkezik, ezért is volt fontos egységesíteni a ruházatukat, illetve országos szinten is elvárás, hogy a csapatoknak egyforma egyenruhájuk legyen, ismertette Fekete Örs. Korábban európai uniós pályázatból szereztek be ruházatot, így időszerű volt az újítása, tette hozzá a közszolgálat vezetője. A ruházaton kívül speciális mentőhordágyat, rádiókat és műholdas telefonokat vásároltak, ami nagyban segíti a mentőakciókat.

Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke elmondta, folyamatosan tartják a kapcsolatot a hegyimentőkkel, résztvesznek az évértékelő eseményeken, és a megyei tanács költségvetéséből finanszírozza a közszolgálatot. Kérik a helyi önkormányzatokat is, hogy segítsék a csapatokat, tette hozzá a megyeelnök, illetve kihangsúlyozta, Hargita Megye Tanácsa továbbra is támogatja a hegyi- és barlangimentők közszolgálatát, és ezt a témakört tovább is viszik, hiszen fontos, hogy Európa is odafigyeljen erre a tevékenységre.

Oltean Csongor EP-képviselő-jelölt annak a fontosságát hangsúlyozta, hogy rendezvényeik révén a lakosság, és főként a fiatalok, a gyerekek is megismerik a hegyi- és barlangimentők munkáját, ami nagyban segíti őket majd a pályaválasztásban. Mint mondta, a Magyar ifjúsági Értekezlet (MIÉRT) elnökeként is fontosnak tartja, hogy a fiatalok megtapasztaljanak olyan élményeket, amely megalapozhatja a karrierjüket.

Az átadás alkalmával kisiskolásokkal is találkoztak a hegyimentők, akik ez alkalommal is feltehették kérdéseiket, illetve a hegyimentők szabadidős programokat ajánlhattak számunkra.

Az eseményen készült további fotók megtekinthetők Hargita Megye Tanácsa közösségi oldalán:

https://www.facebook.com/hargitamegye/posts/2537393626284360

Csíkszereda, 2019. május 24.

Loading

Válaszolj

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.