fbpx

A gyermekeinkről szól a vasárnapi szavazás

A kisebbségi jogok és az európai uniós támogatások foglalkoztatták az európai parlamenti választási kampányban a csíkiakat. Ez is kiderült azon a kampányértékelő sajtótájékoztatón, amelyet Borboly Csaba, az RMDSZ Csíki Területi Szervezetének elnöke, Ráduly Róbert Kálmán, Csíkszereda polgármestere, valamint Füleki Zoltán, Csíkszereda alpolgármestere tartott május 24-én, pénteken délben Csíkszeredában.

Borboly Csaba megköszönte a mozgósításban részt vevő csíkiaknak az elmúlt egy hónap munkáját, aminek az volt a célja, hogy az RMDSZ európai parlamenti jelöltlistája erős támogatást kapjon vasárnap, május 26-án ebből a térségből is. „Egyre nyilvánvalóbb, hogy megfelelő szavazatszámmal döntéseket lehet befolyásolni nemcsak Bukarestben, hanem Brüsszelben is, és mi szeretnénk minél nagyobb mértékben közösségünk érdekeit érvényesíteni. Az elmúlt napok történései is azt mutatják, hogy nem dőlhetünk hátra, mert ebben az országban a mi sajátos jogaink, történelmünk, értékeink, határaink egyik napról a másikra elvehetők, régi szekusmódszerekhez hasonló eljárásokkal. Szavazásra hívunk tehát mindenkit a csíki térségben, mivel az rólunk is szól, de leginkább a gyerekeinkről, ugyanis a 2021–2027-es európai uniós finanszírozási időszak számunkra kedvező alakítása a tét” – jelentette ki a területi elnök. Mint kifejtette, a brüsszeli bürokraták egyre több hatáskört tartanának görcsösen maguknál, így az európai uniós intézmények megerősödhetnek, ezért nem mindegy, milyen mértékben szólhatunk bele a döntésekbe. „Egy erős Kárpát-medencei magyar képviselet ennek az ellensúlya, fékje lehet. Nem aszerint kell dönteni, hogy a politikusok közül ki a szimpatikus, hanem a közösség érdekeit szem előtt tartva. Elég csak egyszer az ötszázalékos bejutási küszöb alatti eredményt elérni, és azzal a gyerekeink jövőbeni lehetőségeit szűkítjük. Tehát nagyon fontos ez a választás. Csíkban nagyon kiemelkedő eredményt szeretnénk elérni, és erre van esély, hiszen itt mindig komolyan vették a szavazati jogot. Még van két nap a választásig, és kérünk mindenkit, hogy legyen ott vasárnap a szavazóurnáknál” – mondta Borboly Csaba. Külön köszönetet mondott Csíkszereda lakosságának, hogy fogadta a kampánycsapatot. „A város kiemelt célpont volt, a háztartások jelentős részét végigjártuk, és azt tapasztaltuk, hogy nem igaz az a közvélekedés, mely szerint a városon élőket kevésbé érdekelné a szavazás, vagy elfordultak volna az RMDSZ-től. Sőt, a kollégáimnak nagyon sok pozitív tapasztalatuk volt mind Csíkszeredában, mind a térségben, és ismét bebizonyosodott, hogy az ajtóról ajtóra folytatott kampány továbbra is a leghatékonyabb a csíki embereknél. Ezenkívül persze nagyon sok tanácskozás, megbeszélés volt, az EP-jelöltjeink rendszeresen jártak Csíkba. Jó kampányt vittünk végig, amiért köszönettel tartozunk a polgármestereknek, alpolgármestereknek. A médiának köszönjük az együttműködést, a különböző rétegeknek is, hogy teret adtak a beszélgetéseknek, a közbirtokosságoknak, egyházaknak, tantestületeknek, civil szervezeteknek, tűzoltóknak – ezek a kapcsolattartások, beszélgetések nemcsak kampányidőszakban vannak Csík térségében, hanem folyamatosak, és bízom benne, hogy mindennek az eredménye meglátszik majd a vasárnapi részvételben” – zárta mondandóját az RMDSZ Csíki Területi Szervezetének elnöke.

Ráduly Róbert Kálmán szerint Európa egyre inkább amerikanizálódik, egy nagy olvasztótégellyé válás útjára készül lépni, legalábbis ez látszik az elmúlt évek európai ügyintézéséből, a migráció rendkívül felelőtlen kezeléséből. „Európának változnia kell, és változni is fog.  A kérdés az, hogy velünk együtt fog-e változni, elmondhatjuk-e véleményünket azoknál az asztaloknál, amelyeknél erről beszélnek. Az összmagyar Kárpát-medencei képviseletről van szó, amely most először jelenik meg ilyen egységesen európai parlamenti kampányban. A 32 képviselői szék Romániából adott, és ha a magyar képviselők nem foglalnak el e helyekből néhányat, elfoglalják mások. Ha mi nem tudjuk ott elmondani, mi a valós helyzet Székelyföldön, Erdélyben velünk, a jogainkkal, és melyek a célkitűzéseink, akkor leírják majd a helyzetet mások, miszerint Romániában példaértékűen megoldották a kisebbségi jogokat. Meggyőződésem, hogy emberként az életben többször el lehet bukni és fel lehet állni, de kisebbségi közösségként csak egyszer” – hangsúlyozta a polgármester, aki úgy véli, ha az ötszázalékos küszöböt nem éri el a romániai magyarság képviselete, akkor „nem valószínű, hogy lesz visszaút, mert azt látjuk, hogy a Felvidéken sem volt”. Az elöljáró szerint, ha a közösség számára jól sikerül a vasárnapi választás, az mindannyiuk érdeme, de ha nem sikerül jól, akkor azért mindannyian felelősek lesznek. Azzal a kéréssel fordult mindazokhoz, akik még haboznak, vagy úgy gondolják, nem kell elmenni szavazni, hogy alaposan fontolják meg döntésüket, és vegyenek részt a május 26-i választáson, segítsenek abban, hogy legyenek magyar küldöttek az európai asztalnál, akik hallatják hangjukat az Unióban.

Füleki Zoltán, Csíkszereda alpolgármestere arra hívta fel a figyelmet, hogy senki ne hagyja magát befolyásolni a kételkedők által, mert aki a vélt vagy valós sérelmei miatt büntetni kívánja az RMDSZ-t azzal, hogy nem megy el szavazni, az nem a Szövetséget, hanem a magyar közösséget bünteti. Kifejtette, hogy miután a Minority SafePack polgári kezdeményezésre egymilliónál több szavazatot sikerült összegyűjteni, annak további sorsa szintén egy erős magyar képviselettől függ.

Csíkszereda, 2019. május 24.

Loading

Válaszolj

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.