fbpx

Új tejautomatát adtak át a Tudor negyedben

Hargita Megye Tanácsa a Vidékfejlesztési Egyesületén keresztül írt ki pályázatot a Hargita megyei szarvasmarha-, juh-, kecsketenyésztő helyi egyesületek támogatására, amelyre sikerrel jelentkezett a Csíkpálvi Szarvasmarha-tenyésztő Egyesület egy automata tejeladó gép beszerzése céljából. A közel 40 ezer lej értékű beruházás 49 százalékát biztosította a Vidékfejlesztési Egyesület.

A Brunimat KS 650 Premium típusú tejeladó gépet december 27-én adták át használatra Csíkszeredában, a Tudor negyedi Amigo élelmiszerüzlet mellett, Borboly Csaba megyeitanács-elnök, Tánczos Barna vidékfejlesztési államtitkár, Birta Levente István, az egyesület elnöke, Ferencz Csaba, Csíkpálfalva polgármestere, illetve a közbirtokossági vezetők és tejtermelő gazdák jelenlétében. Borboly Csaba örömét fejezte ki, amiért a megyei tanácsnak sikerült olyan rendszert kidolgoznia, amellyel támogatni tudják a helyi kezdeményezéseket. Ezzel a rendszerrel a helyi munka gyümölcseit helyi emberek tudják learatni, a közösségben marad a tej értékesítéséből származó jövedelem. Cél, hogy az eddigi literenkénti 60 banis tejárat megduplázzák.

– Tavaly támogattuk a delnei tejcsarnok kialakítását, idén sikerült beszerezni a tejautomatát, jövőre sajtkészítő üzem beszerzését tervezzük. Célunk, hogy a termelés mellett a feldolgozás és az értékesítés minden lépése a helyi emberek kezébe kerüljön – fűzte hozzá a tanácselnök.

Tánczos Barna vidékfejlesztési államtitkár a beruházás két fontos hozadékát emelte ki: a gazdák jó áron tudják értékesíteni a megtermelt tejet, és a városi fogyasztók jó áron tudnak kiváló minőségű, helyben előállított terméket vásárolni a gazdasági hasznot „lefölező” közvetítők nélkül.

Birta Levente István megköszönte a megyei tanács támogatását, és reményét fejezte ki, hogy az összefogás és a kemény munka eredményeként lassan sikerül nyereségessé tenni a tejtermelést a településen.

Elhangzott, mennyire egészséges a minden minőségi követelménynek megfelelő, 4 fokra lehűtött friss tej a fogyasztók számára, így valóban az egész közösség profitál a beruházásból. A berendezést azonnal birtokukba vették a vásárlók, és lehetőség volt a friss tej megkóstolására is.

Loading

Válaszolj

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.