fbpx

ÚJABB CIKKELY EU-S DOKUMENTUMBAN A VIDÉK ÉRDEKÉBEN

– A vidéki térségek fejlődésének egyik akadályozó tényezője, hogy az érintettek gyakran nem ismerik fel a helyi értékekben rejlő potenciált és az értékesítés folyamatát, így sok esetben azok még a stratégia szintjén sem fogalmazódnak meg – véli Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke, aki a Régiók Bizottságában ezzel a megállapítással indokolta módosító javaslatát, amelyet Az intelligens szakosodási stratégiák (RIS3) hatása a régiókra és a régióközi együttműködésre című jelentéshez nyújtott be. A Szociálpolitika, oktatás, foglalkoztatás, kutatás és kultúra (SEDEC) szakbizottság január 31-i, brüsszeli ülésén elfogadták a módosítót, amely „kiemeli az innovációs szakosodási stratégiák fontosságát a vidéki térségek fenntartható fejlődése céljából, és hangsúlyozza a helyi közösségekben és értékekben rejlő potenciál, illetve a kapacitás feltárásával és kiaknázásával kapcsolatos képzések fontosságát”.

Borboly Csaba szerint ez a módosító javaslat segíti a helyi közösségek tagjait értékeik felismerésében és hatékony kezelésében, a szövegben szereplő képzések pedig a szakoktatásra és a felnőttképzésekre is vonatkoznak.

– A Székely termék védjegy bevezetésével is ez volt a célunk, tehát a Régók Bizottsága tagjaként évek óta olyan elképzeléseket próbálok belefoglalni európai uniós dokumentumokba, amelyekre helyben már van példa, valamilyen szinten működik, de mindenképp fontos, hogy ezek számára kedvezőek legyenek az EU-s szabályok – nyilatkozta a szavazás után a megyeelnök.

Ezen a napon az is eldőlt, hogy Borboly Csaba az Európai Néppárt megbízásából árnyékjelentést készíthet a Régiók Bizottsága európai ifjúságba és európai szolidaritási testületekbe való befektetésekről szóló véleményéhez (Opinion on the E.C. Communications on investing in Europe’s youth and the European solidarity corps).

Csíkszereda, 2017. január 31.

Loading

Válaszolj

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.