fbpx

Sör és pálinka ügyében is határozott Hargita Megye Tanácsa

Rendkívüli ülésen kértek finanszírozást megyei utak felújítására

Több oka is volt a január 30-i rendkívüli tanácsülés összehívásának. Az egyik a fejlesztési minisztérium múlt pénteki levele, amely január 31-i határidőt szabott a helyi és megyei önkormányzatoknak a kormány Helyi Fejlesztési Programjába (PNDL) való, határozattal alátámasztott igénylések beküldésére, ezért Hargita Megye Tanácsa hétfőn este nyolc megyei út korszerűsítésére kért finanszírozást. Emellett elvi határozatot hozott arról, hogy kiáll az Igazi Csíki Sör mellett, arról, hogy Hargita, Kovászna és Maros megye vezetői együtt kérik a pálinka megnevezés székelyföldi használatának engedélyezését, valamint a szakoktatás témájában.

Az ülésre meghívták az említett sört előállító vállalkozás, valamint a felperes multinacionális cég képviselőit is, ám csak az előbbiek voltak jelen. Mint ismeretes, a Marosvásárhelyi Ítélőtábla január 27-i jogerős ítéletében helyt adott a Heineken Romania Rt. keresetének, és megtiltotta a Lixid Projekt Kft.-nek az Igazi Csíki Sör márkanév használatát, illetve az ezen a néven futó termék további gyártását és forgalmazását. A megyei tanács mezőgazdasági szakbizottsága nevében Kolumbán Dávid tanácsos egy felkéréstervezetet terjesztett elő, amelyben Hargita Megye Tanácsa közvetítő szerepet vállal az ügyben, és kéri a felperest, oldják meg békés úton a helyzetet. (Mellékeltük a szöveget.) A tervezetet a testület egyhangúlag elfogadta. Borboly Csaba megyeelnök elmondta, az Igazi Csíki Sör is rendelkezik a Hargita Megye Tanácsa által létrehozott Székely termék védjeggyel, ezáltal pedig a megyei tanácsnak szerződése van a termelővel. Ráadásul a térség identitását jeleníti meg a termék, erre pedig már turizmus is épül, fejtette a megyei tanács elnöke. Hozzátette: a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem végzőseinek lehetséges életpályát, valamint a térségben sok munkahelyet is jelent ez a vállalkozás.

– Meg kell oldanunk az Igazi Csíki Sör helyzetét, az észszerűség határán belül próbálunk segíteni, mert ez olyan brand, amely bennünket képvisel, és a turizmusban is van hatása – jelentette ki a megyeelnök.

rendktanacsules_jan31-2Szót kapott Lénárd András, az Igazi Csíki Sört előállító cég tulajdonosa, aki ismertette vállalkozása történetét, és elmondta, hogy igazságtalannak tartja a döntést, mert az általa használt márkanevet előtte senki nem védte le sem itthon, sem külföldön, ugyanakkor az általuk levédett formában az európai uniós márkahivatal elfogadta. A vállalkozó kilátástalannak tartja a kialakult helyzetet, mivel a bírósági döntés értelmében harminc napon belül vissza kell vonnia a csíki sörös címkével ellátott termékeket a mintegy ötezer értékesítési pontról. Elmondta, hogy Csíkszentsimonban kisebb vállalkozói központ kezdett létrejönni a sörgyár révén, és a brandre számos más tevékenységet épített. Értékelte a megyei tanácsi testület segítő szándékát, de úgy vélte, egy több mint kétszáz országban jelen lévő vállalkozással szemben egy elvi határozat nem tud segíteni. Hajdu Gábor, a vállalkozás jogi képviselője szerint ugyanakkor minden segítség jól fog, így a testületé is, amelynek tagjaira összesen több mint százezren szavaztak a tavalyi helyhatósági választásokon, ezért a megye több mint háromszázezres közössége nevében véleményt nyilváníthat. A megyei tanács felkérésével azt tudja elérni a nagy céggel szemben, hogy az talán eláll a szándékától, jelentette ki a jogász.

A következő tanév beiskolázási tervéről is elvi határozatot fogadtak el, amelynek értelmében kérik az oktatási minisztert, hogy várjon még a Hargita megyei felterjesztés jóváhagyásával, és a megyében térségenként egyeztetnek még róla a szakiskolai osztályok érdekében, továbbá egy pályaorientációs portál működtetésére egy személyt alkalmaznának. Borboly Csaba kérte a megyei tanács alárendelt intézményeként működő Hargita Megyei Fejlesztési Ügynökséget, hogy továbbra is foglalkozzon kiemelten ezzel a területtel.

rendktanacsules_jan31-1A pálinka ügyében szintén elvi döntés született (erről szóló hírünk itt olvasható: https://www.facebook.com/hargitamegye/posts/1439724269384640), akárcsak a 135-ös jelzésű, kobátfalvi út felújítási terve aktualizálásának vállalásáról.

Nyolc megyei besorolású út felújítására kértek határozatban kormányfinanszírozást: a büdösfürdői, a csíkpálfalvi, a csibai, a Homoródkeményfalva–Homoródszentmárton, a Homoródszentmárton–Homoródalmás (leányerdői), a Kissolymos–Székelykeresztúr, valamint az atyhai útra. A megyeelnök egy hétig konzultált erről a lakossággal a Facebookon, térségenként külön-külön lehetett szavazni a Konzultáció Borboly Csabával csoportban, ennek eredményét is figyelembe vették a lista összeállításakor (https://www.facebook.com/groups/641571599341625/).

Csíkszereda, 2017. január 31.

Hargita Megye Tanácsa mezőgazdasági szakbizottságának felkérése

Az Igazi Csíki Sör ügyében született ítélet kapcsán Hargita Megye Tanácsa mint a helyi közösség képviselője és mint a Székely termék védjegy tulajdonosa – amellyel az említett termék rendelkezik – azzal a kéréssel fordul a felperes Heineken Romania Rt.-hez, hogy a helyi termelőt ne sújtsa további perekkel, és próbálja meg békés úton rendezni a jogi vitát. A mezőgazdasági szakbizottság álláspontja szerint az Igazi Csíki Sör megnevezés, illetve arculat a helyi közösség identitására épül, nem megtévesztő, a fogyasztók meg tudják különböztetni a két vállalat termékét.
Hargita Megye Tanácsa közvetítő szerepet vállal a felek között az ügy rendezésében, és kész arra, hogy képviselőket küldjön a Heineken nemzetközi vezetőségéhez. Bízunk  a helyzet megoldásában.

Csíkszereda, 2017. január 30.

Loading

Válaszolj

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.