fbpx

Újabb felújított székely kaput adtak át Gyergyócsomafalván

Újabb felújított székely kaput adtak át június 29-én, ez alkalommal Gyergyócsomafalván a 204. szám alatt a Szent Péter és Pál Búcsús Ünnepen. Az 1948-ban épült kaput a Hargita Megyéért Egyesület és Hargita Megye Tanácsa újíttatta fel kulturális, értékmentő tevékenysége részeként Magyarország Kormánya Nemzetpolitikai Államtitkárságának egyedi támogatásával.

Gyergyócsomafalván június 29-én a község 450 évvel ezelőtti első említését ünnepelték. Ez alkalommal adták át a polgármesteri hivatal szomszédságában, jelenleg magánkézben levő székely kaput, amit az önkormányzat szeretne megvásárolni.

A községzászló felvonása után adták át a megújult kaput, amit szimbólikusan átlépett tulajdonosa és Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke.

Márton László Szilárd polgármester elmondta, 1567-ben Csomafalvát 15 kapuval jegyezték fel. Az elöljáró úgy fogalmazott, a kapuk a mögöttük levő életet is jelentik, a régiek felújítása pedig összeköt minket a múlttal. Köszönetét fejezte ki a tulajdonosnak, hogy közreműködött az értékmentésben és nem hagyta veszni a kaput.

A továbbiakban is figyelmet kell szentelni és tovább kell vinni Kovács Piroska néni hagyatékát, mondta ünnepi beszédében Borboly Csaba. Hozzátette: bízik benne, hogy ez a tevékenység jó példával jár elöl, hogy nem hagyjuk veszni kapuinkat, és az utánunk jövők is hasonlóan meg fognak emlékezni az elődök értékes munkájáról. Ha vannak új kapuk, azt jelenti, Csomafalvának van jövője, fogalmazott a megyeelnök, és ennek kapcsán bizalmát fejezte ki, hogy egyre több fiatal hazatér szülőfalujába. A fiataloknak lehetőséget, értéket kell felmutatni ahhoz, hogy hazatérjenek, ez pedig összefogásban valósítható meg, tette hozzá Borboly Csaba. Azt kívánta, hogy mindig jó emberek menjenek be és jöjjenek ki a most felújított kapun. Építsünk ehhez hasonló új kapukat, hogy ne csak a medveproblémáról, hanem szép kapuinkról is ismerjenek, mondta Hargita Megye Tanácsának elnöke. Hozzátette: Piroska néninek köszönhetően elértünk oda, hogy az 1800-as évek végi kapukat újítanak fel, az Europa Nostra-díjnak köszönhetően pedig egész Európa ismeri és elismeri ezt a fajta értékmentő tevékenységet. Borboly Csaba köszönetét fejezte ki a támogatásért Magyarország Kormánya Nemzetpolitikai Államtitkárságának és azoknak a kaputulajdonosoknak, akik részt vesznek az értékmentésben.

– Azt szeretnénk, ha fiataljaink büszkék lennének településeinkre, és ez itthon tartaná, illetve haza vonzaná őket – mondta a megyeelnök.

A Nemzetpolitikai Államtitkárság egyedi támogatásával idén kilenc kaput újítanak fel, ebből kettőt Csomafalván.

Az átadott székely kaput Ferencz Antal plébénos áldotta meg.

Gyergyócsomafalva, 2017. június 29.

Loading

Válaszolj

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.