fbpx

Bukarestben kérik a medveprobléma orvoslását

Vonuljanak minél többen július 5-én Bukarestbe a környezetvédelmi miniszterhez meghallgatásra, ha addig nem hoz a medveproblémára megoldást jelentő rendelkezést, fordult felhívással a jelenlevőkhöz Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke a megyei tanács június 29-i kihelyezett ülésén Gagyban. Rövid időn belül helyreállítják a Maros megye határa és Kőrispatak közötti útszakaszt, szavazták meg a hátralevő 5 km gazdasági és műszaki dokumentációját. A tanácsülés díszmeghívottja volt a már harmadikszor megválasztott székelyszenterzsébeti pünkösi király, Burszán Dénes, aki minden tanácsülésre hivatalos amíg tisztségben van, hogy a testület előtt a fiatalok érdekeit képviselje.

A kihelyezett tanácsülést a felújított kultúrotthonban tartották, amely nevét Bán József tanítóról kapta. A 136-os megyei út javításán a megyei tanács együttműködik a helyiekkel, és példaértékű, ahogy együttdolgoznak a javításra vonatkozó lakossági igényt kifejező alaírásgyűjtés után. A helyiek saját költségvetésből készíttették el a javításra vonatkozó dokumentációt, kültereiken közmunkával, kalákában dolgoznak.

– A gagyi embereket, akik hitükben erősek, egy emberként dolgoznak a közösség problémáinak megoldásán, érdemes segíteni és jó velük együtt dolgozni – mondta Borboly Csaba.

A tanácsülésen jelen volt Szőcs László, Etéd község polgármestere is. Mint elhangzott, korábban leaszfaltoztak 21 km-t, a munkálatok folytatása nehézségekbe ütközött, de folyamatosan azon dolgoztak, haladni tudjanak a beruházással. A július 29-i tanácsülésen elfogadták a gazdasági és műszaki dokumentációt, így júliusban meghirdethetik a licitet, ősszel pedig neki lehet fogni a munkálatokat. A megközelítőleg 5 km hosszú útszakasz aszfaltozására 9 hónap áll majd a kivitelező rendelkezésére.

A turizmus területén fejlesztenek, programokat szerveznek a megyei tanácstól tagdíjként kapott támogatással a Hargita Megyei Hulladékgazdálkodási Közösségfejlesztési Társulás, a Székelykeresztúr Kistérségi Szövetség és a Hargita Hegység Közösségi Fejlesztési Társulás. Továbbá támogatják a Bélbori Speciális Iskolát, a székelyudvarhelyi inkubátorházat, és buszjárat indítását Farkaslaka és Siménfalva között, szavazták meg a tanácsosok. Idén a karbantartás keretében biztosítják a járhatóságot Erdőszentgyörgy irányába, számolt be Borboly Csaba.

A tanácsülésen Simó Dezső Szabolcs polgármester bemutatta a hat településből álló Szentábrahám községet. Nem könnyű az ilyen sokfalvas községeket fejleszteni, mondta, ezért jól jönnek Hargita Megye Tanácsának támogatásai. A kalákaprogramnak köszönhetően újították fel a kultúrotthonokat, óvodákat és közintézményeket, számolt be, majd hozzátette, örvendetes, hogy sok embert lehet mozgósítani, ha segítségre van szükség a közösség érdekében. Az elöljáró arról a tervéről is beszámolt, hogy minden közintézmény bejáratához székely kaput állítsanak.

Pályázati forrásból felújították a szentábrahámi iskolát, számolt be az igazgató, ez az egyetlen a községben, amelyet szigeteltek, mondta. Borboly Csaba javasolta, hogy a további beruházások finanszírozása érdekében készítsék elő a dokumentációt az Országos Helyi Fejlesztési Program (PNDL) kíírására, ahol pedig meg tudják indokolni, hogy sürgős beavatkozásra van szükség, tud segíteni a megyei tanács a tartalékalapjából.

Az egyház képviselői is köszönetet mondtak azért, hogy a megyei tanács mindig egyhangúlag elfogadja az egyházaknak nyújtott támogatásokat. Szőcs László polgármester hozzátette, az egyháztámogatások tekintetében az elmúlt nyolc évben kiemelten odafigyeltek Etéd községre. A 136B jelzésű megyei útra vonatkozó kérdésére elhangzott, két hét múlva indul a közbeszerzés, körülbelül szeptember közepére lesz nyertes a kivitelezésre.

A tanácsülés végén a megyeelnök beszámolt arról, hogy a medveprobléma kapcsán kérték a környezetvédelmi minisztert, hogy azonnal bocsásson ki kilövési engedélyt a problémás esetekre, hiszen az anyagi károk mellett mostmár az emberi áldozatok is szaporodnak. Önmagában a kilövési kvóta nem oldja meg a problémát, ellenben szükség van arra, hogy a kártérítési jogszabályt a valós helyzethez igazítsák, fejtette ki Borboly Csaba. Mindehhez együttműködésre van szükség az érintettekkel, az úgynevezett zöld szervezetekkel is. Az RMDSZ-frakció is kérni fogja, hogy az új környezetvédelmi miniszter kezelje prioritásként a kérdést, számolt be Hargita Megye Tanácsának elnöke. Borboly Csaba azt is hozzátette: a július 5-i tervezett esemény kapcsán szívesen fogadják az ötleteket. Csillag Péter megyei tanácsos köszönetét fejezte ki a megyeelnöknek, hogy felvállalta a medveproblémát, hiszen mint mondta, az emberek biztonsága a legfontosabb.

Gagy, 2017. június 29.

Loading

Válaszolj

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.