fbpx

Újabb két iskola épületét tatarozták a megyei tanács Kaláka programja révén

Újszékelyen és Csíkszentsimonban is biztonságosabb, szebb épületben kezdik a tanévet az iskolások Hargita Megye Tanácsa iskolák és kultúrotthonok felújítását célzó Kaláka programja révén. Újszékelyen a Bem József Általános Iskola tetőszerkezetét javították meg. A munkálatokban pedagógusok, szülők, nagyszülők, a polgármester, önkormányzati képviselők, helyi mesteremberek, közmunkások együtt dolgoztak. Az elmúlt hetekben először az iskolaépület tetőcserepeinek leszedésén több napon keresztül dolgoztak az önkéntesek, az újak felrakása jelenleg zajlik. Szeptember 20-án, szombaton az óvodaépületet fedték újra.

– Közel ötven kalákázó dolgozott reggeltől estig, hogy a megjósolt esőt megelőzve a tető elkészüljön. A rengeteg szervezői munka meghozta gyümölcsét, és mindannyian büszkék lehetünk erre a megvalósításra. Hálával gondolunk minden szülőre, nagyszülőre, aki fontosnak tartotta, hogy velünk együtt tegye szebbé, élhetőbbé gyereke második otthonát, az iskolát – közölte Rezi Erika Gabriella, az újszékelyi iskola igazgatója.

Csíkszentsimonban az Endes József Általános Iskola két épületén is sikerült befejezni a munkálatokat. Az oktatási intézmény központi épülete, valamint a Katicabogár Napközi Otthon teljesen új tetőzetet kapott. A napköziben felújították továbbá három terem padlózatát is. Lőrincz Zoltán iskolaigazgató közlése szerint Hargita Megye Tanácsa mellett a munkálatokat a helyi önkormányzat, a Fenyves Közbirtokosság és a Hargita Gyöngye Rt. is támogatta anyagilag.

– A munkálatokat a helyi falugazdálkodási cég végezte, így az összefogásnak köszönhetően még pénzt is sikerült megspórolnunk. Az adományoknak köszönhetően 14 100 lej maradt a megyei tanács Kaláka programján keresztül iskolánknak kiutalt összegből, amely összeget a központi iskola nyílászáróinak cseréjére fordítanánk, hogy ezáltal is energiatakarékosabbá tegyük az épületet – tájékoztatott az iskola igazgatója.

Hargita Megye Tanácsa tavaly ősszel indította Hargita megyei kaláka a gyerekeinkért elnevezésű kezdeményezését. A költségvetési megtakarításból származó több mint 800 ezer lejből azóta közel ötven iskola és óvoda épületét renoválták szerte a megyében.

Borboly Csaba, a megyei tanács elnöke kiemelkedő sikerűnek értékeli a kezdeményezést.

– Mindig örömmel hallom, ha újabb és újabb tanintézetek jelentkeznek azzal, hogy az általunk nyújtott támogatásnak köszönhetően jobb körülmények között tanulhatnak diákjaik. Gratulálok minden iskolaigazgatónak, pedagógusnak, szülőnek és önkormányzati képviselőnek, aki megmutatja, hogy nem kell a külső segítséget várni, hanem összefogással és törődéssel, saját keze munkájával eredményeket képes felmutatni, a saját munka gyümölcse mindig édesebb – nyilatkozta a megyeelnök a két iskola felújítása kapcsán.

A Hargita megyei kaláka a gyerekeinkért programról a http://kalaka.hargitamegye.ro/ honlapon, valamint a Facebookon, a https://www.facebook.com/kalakaHR oldalon tájékozódhatnak.

Csíkszereda, 2014. szeptember 24.

Loading

Válaszolj

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.