fbpx

Átadták az Énlakára vezető megyei útszakaszt

A 136B jelzésű megyei útnak a Peszente-tetőtől Énlakán végighaladva a falu kijáratáig tartó 3,9 kilométeres felújított szakaszát adták át szeptember 24-én, szerdán. Az ünnepi eseményen szép számban megjelentek a falu lakói, jelen voltak az Etéd községi elöljárók, Szőcs László polgármester, Dancs Alpár és Koronka Attila tanácsosok, Rafai Emil, Székelykeresztúr, illetve Kovács Lehel, Farkaslaka polgármestere, Gál Zoltán unitárius lelkész, Szávai Márton nyugalmazott tanító. Hargita Megye Tanácsa képviseletében részt vett Borboly Csaba elnök, Barti Tihamér és Incze Csongor alelnökök, Benyovszki Lajos és Tóásó László megyei tanácsosok, valamint Zsombori László beruházási vezérigazgató. Borboly Csaba a falu lakóinak és a környék idegenforgalmának szempontjából is nagyon fontosnak tartja a beruházást, emellett az onnan elszármazottak visszatérését is reméli hosszú távon, az életkörülmények javítása nyomán, hiszen mint fogalmazott, a csend és a nyugalom az egyik legszebb érték, és bízik benne, hogy sokan, akik távol akarnak lenni a város zajától, ide, illetve haza költöznek.

– Az énlakiak hisznek abban, hogy van közös jövő, és megvolt az út korszerűsítéséhez szükséges bizalom meg összefogás. Nagy-nagy csapatmunka kellett ehhez az útfelújításhoz, az RMDSZ, a helyi, megyei elöljárók, honatyák összefogásához. Rafai Emil polgármester úrral és még több helyi és megyei tanácsossal is egyeztettünk, mielőtt e döntés megszületett volna – mondta el a megyeelnök.

Szőcs László polgármester Tamási Áront idézte, aki száz évvel ezelőtt azt írta: „Énlaka felett, a Firtos lova hátán, lehajtott fejjel elaludt a Gondviselés.” Ez szerinte most már nem igaz, hiszen fejlesztés történt, amely révén közelebb került a város Énlakához. Szávai Márton nyugalmazott tanító történelmi pillanatnak nevezte a szóban forgó szakasz aszfaltozását, amely szerinte ötven évet késett, de az utóbbi öt-hat évben fejlődés tapasztalható. Barti Tihamér és Incze Csongor alelnökök, illetve Dancs Alpár és Koronka Attila helyi tanácsosok egyaránt úgy értékelték, hogy a térség számára rendkívül fontos megvalósításról van szó. Gál Zoltán unitárius lelkész mondott áldást a felújított útszakaszra, és kijelentette, hogy az ébredés és a megmaradás jellemzi Énlakát.

A beruházás összértéke 4 130 000 lej (áfával), ennek 21 százalékát a megyei költségvetésből, 79 százalékát pedig az Országos Településfejlesztési Programból (PNDL) biztosították. A munkálatok magukban foglalták a teljes útszerkezet építését: alapozást, két réteg aszfalt leterítését, átereszek, földsáncok kialakítását, drénezést.

Székelykeresztúr, 2014. szeptember 24.

Loading

Válaszolj

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.

2 Hozzászólások