fbpx

Újabb lépés az on-line ügyintézés felé

Elkezdődött a lebonyolítása annak a három Hargita megyei pályázatnak, amely on-line közszolgáltatási hálózat létrehozásáról szól. Az e-kormányzási projekt egyikének a partnerei tartottak megbeszélést a csíkszeredai megyeházán május 8-án, csütörtökön. A vezető partner Hargita Megye Tanácsán kívül ebben a projektben részt vesz Székelyudvarhely, Székelykeresztúr, Szentegyháza, Karcfalva, Gyergyócsomafalva, Gyergyóditró, Csíkszépvíz, Gyergyószárhegy, Kászonaltíz, Parajd, Csíkszentkirály, Csíkszentdomokos, Tölgyes, Vasláb és Zetelaka.

A megbeszélésen jelen lévő Borboly Csaba megyeelnök a gyakori kapcsolattartást és konzultációt kérte a résztvevőktől, hogy a pályázat a lakosság és az önkormányzatok hasznára váljon. Fontosnak nevezte, hogy a kiépített hálózatok egymáshoz és az országos rendszerhez kapcsolódjanak. Becze István megyei tanácsos azt hangsúlyozta, hogy az önkormányzatoknak kis önrésszel kell hozzájárulniuk a projekthez, amelyet jó szakemberek bonyolítanak le. Mint fogalmazott, a projekt az emberek mindennapjait és az önkormányzatok munkáját is megkönnyítheti.

Jelen voltak a lebonyolító cég képviselői is, részükről Fazakas Zsuzsanna mutatta be a projekt részleteit, illetve gyakorlatba ültetésének menetét. A partnerek végül abban egyeztek meg, hogy kéthetente találkoznak, és addig mindegyik önkormányzat kijelöl egy kapcsolattartó személyt.

Mint arról beszámoltunk, egyenként másfél millió euró a pályázatok értéke, és általuk 12 on-line közszolgáltatás áll majd az állampolgárok rendelkezésére, így lehetővé válik az internetes ügyintézés többek között építkezési engedélyek kérelmezése, illetékek befizetése, pályázatok benyújtása esetében, és a számítógépes program az önkormányzatok mezőgazdasági nyilvántartásának kezelését is megkönnyítené. Az európai uniós finanszírozású, az Ágazati Operatív Program keretében támogatott projekt általános célkitűzése a közszolgáltatások elektronikus rendszerének létrehozása, a közintézmények hatékonyságának növelése, valamint az adminisztrációs döntési és ügyintézési folyamatok gyorsítása. 2015 közepéig gyakorlatba kell ültetni a pályázatot, ami elsősorban az eszközbeszerzést és a számítógépes hálózat kiépítését jelenti.

Csíkszereda, 2014. május 8.

Loading

Válaszolj

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.