fbpx

Két 50 ezer lejes pályázat a termelők számára

Éves közgyűlésüket tartották a Hargita megyei termelői szakegyesületek Hargita Megye Tanácsának székhelyén május 8-án. A Székelykonyha Egyesület, a Hargita Megyei Péktermékeket Gyártók Érdekvédelmi Egyesülete, a Hargita Megyei Hústermékeket Gyártók Érdekvédelmi Egyesülete, valamint a Mangalicatenyésztők Egyesülete mind képviseltette magát az egyeztetésen, amelyen elsősorban az aktuális, illetve a tervben lévő pályázati kiírásokról, valamint a hagyományos termékek levédésének procedúrájáról értesülhettek a résztvevők.

Borboly Csaba, a megyei tanács elnöke elmondta, hogy az intézmény egyelőre nem tud a korábbi évekhez hasonló mértékű támogatást nyújtani a helyi termelőknek, de reményét fejezte ki, hogy az év első felének letelte után a kormány költségvetés-kiigazítást hajt végre, amibe már az RMDSZ-nek is lesz beleszólása.

– Minden szakma esetében meg kell keresni akár a külföldi jó példákat is. Hogyha már kormányon vagyunk, akkor készítsünk elő törvénymódosító javaslatokat, az engedélyeztetéssel és működéssel kapcsolatos jogszabályokat egészítsük ki – mondta a megyeelnök hozzátéve, hogy a Székely termék védjegynek még inkább terjednie kell, minél több üzletben lehessen hozzájutni.

Fontos a médiában való jelenlét

Borboly Csaba a kommunikáció fontosságára is felhívta a jelen lévő termelők figyelmét. Mint mondta, a médiajelenlét jó hatással van a vevőkörre, hiszen a tudatos vásárlási szokások terjedése a siker kulcsa. A tudatos vásárlás népszerűsítése érdekében Hargita Megye Tanácsa mintegy 50 ezer lejes pályázatot hirdet meg a közeljövőben, amelyre csak egyesületek jelentkezhetnek majd. A pályázati kiírásban a médiajelenlét mellett a termékkiállításokra való kijutásra is lehet majd pályázni.

A találkozón felvetették, hogy a termelők a közbirtokosságokkal és a helyi üzletekkel is működjenek együtt, ugyanakkor a fogyasztóvédelem által támasztott követelményekre fokozottan figyeljenek, a minőséget ne hagyják gyengülni.

A vidékfejlesztési egyesület is 50 ezer lej értékű pályázatot ír ki

Márton István, a Hargita Megye Tanácsa Vidékfejlesztési Egyesületének elnöke tájékoztatott, hogy az egyesület ugyancsak 50 ezer lej összértékű, termelői eszközök vásárlását támogató pályázatot írt ki, amelyre május 15-ig lehet benyújtani a dokumentációkat.

A vidékfejlesztési egyesület elnöke nyomatékosan felhívta a termelők figyelmét a termékek minőségi gyártásának fontosságára, hiszen egyre többen érdeklődnek a Székely termék védjegy iránt.

– 2008 óta lezárult egy fejezet, minden szakma egyesületbe szerveződött. A következő időszaknak arról kell szólnia, hogy az egyesületek önállóan kezdjenek működni. Ezért fontos, hogy mindegyik szervezetnek legyen fizetett alkalmazottja, aki információkkal látja el a tagokat, a törvénymódosítási javaslatokat összegyűjti, az aktuális pályázatokról tájékoztatást nyújt – hangsúlyozta Márton István.

Körülményes a termékek bejegyeztetése   

A találkozón jelen volt György Erzsébet, a Hargita Megyei Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Igazgatóság munkatársa, aki elmondta, hogy Hargita megyében eddig 17-en kapták meg a mezőgazdasági minisztériumtól a hagyományos terméket elismerő jóváhagyást. A bejegyzés kritériumrendszere azonban változott, ezért azt idén újra kérvényezni kell. György Erzsébet azt is elmondta, hogy a pályázat termékleírásának milyen információkat kell tartalmaznia, illetve milyen módon lehet egy termékről bebizonyítani, hogy az hagyományos.

László Zoltán, a Hargita Megyei Állat-egészségügyi és Élelmiszer-biztonsági Igazgatóság munkatársa a növényalapú termékekre vonatkozó termelési engedélyek megszerzésének két lehetséges módozatát ismertette a jelen lévő termelőkkel.

Csíkszereda, 2014. május 8.

Loading

Válaszolj

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.