fbpx

Újabb moduláris kórház építését támogatja Hargita Megye Tanácsa

Egy újabb moduláris kórházat építenek Csíkszeredában, a Nagy Laji dombján, amelynek kapacitása a korábbinak csaknem háromszorosa. A 22 konténerből álló létesítménnyel biztosítani szeretnék, hogy a csíki fertőzötteket ne kelljen a megye más kórházaiba szállítani. A harminc férőhelyes ideiglenes kórházban a fertőzöttgyanús eseteket helyeznék el. Erről döntött többek között a megyei tanács testülete a július 21-i rendkívüli ülésen.

További 11,3 millió lejt foglaltak be a megyei tanács költségvetésébe a jövedéki adó visszaosztásából. A megyei tanács ebből több mint nyolcmillió lejjel a megyei utak munkálatait finanszírozza. Többek között a Ditró és Gyergyótölgyes közötti 127-es jelzésű út felújítását kezdik el a Tölgyes és Recefalva közötti szakasszal. A 135-ös út Etéd – Siklód – Maros megye határa közti szakaszán a támfalak és átereszek mellett az út alapját is szeretnék befejezni. A 123-as út Csíkszentmártontól az egerszéki eltérőig húzódó szakaszán négy hidat építenek. A 123F út Csiba és Oltfalu közötti szakaszának korszerűsítését szintén folytatják, akárcsak a járdák építését a megyei utak mentén Gyergyóalfaluban, Székelyszentkirály és Oroszhegy között, valamint Csíkszentkirályon.

A júniusi esőzések jelentős kárt okoztak Hargita megye több településén, ezért Hargita Megye Tanácsa és 37 helyi önkormányzat összesen több mint 23,1 millió lejt igényelt a kormány sürgősségi alapjából. A kért támogatást az elkövetkező napokban folyósítják az önkormányzatoknak. Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke szerint ez többek között annak is köszönhető, hogy a megyei tanács és a prefektusi hivatal időben lépett, és fel tudták mérni a károkat.

Hargita Megye Tanácsa több mint 13,5 millió lejt igényelt. Az összegből csaknem 41 kilométer megyei útszakaszt, négy hidat és 12 átereszt javítanak ki.

A költségvetés-módosítás révén az ötödik társasház építése is folytatódik a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórház mellett, amelyben további négy lakást biztosítanak az orvosok számára.

Közel hétmillió lejt foglaltak a költségvetésbe a Hargita Megyei Szociális és Gyermekvédelmi Vezérigazgatóság működési költségeinek fedezésére.

A Csíkszentmártoni Korai Fejlesztési és Rehabilitációs Központnak is otthont adó ingatlan felújításának dokumentációját is elfogadta a testület. Az ingatlan felújítása idén elkezdődhet, így az országban egyedülálló központ szolgáltatásai továbbra is elérhetővé válnak.

– Beruházásaink folytatásával biztosítani szeretnénk a munkahelyek megtartását is Hargita megyében. Több megyei útunkon zajlanak a munkálatok, amelyet folytatni kell, tekintve, hogy ezek a megyei útszakaszok nem csak egy-egy települést, hanem térségeket kötnek össze, biztosítva hosszútávon a megye gazdasági fellendülését. Örülök, hogy a testület mai döntéseivel is több száz munkahely megtartásához is hozzájárultunk, valamint a megye egészségügyi rendszerének kapacitását tovább növeljük, és újabb orvosokat tudunk a lakások építésével Hargita megye szolgálatába állítani – tette hozzá a megyei tanács elnöke.

Az online tanácsülés megtekinthető Borboly Csaba és Hargita Megye Tanácsa Facebook-oldalán.

A tanácsülés napirendje és a beterjesztett dokumentumok alább olvashatók:

http://judetulharghita.ro/hotarari/proiectul-ordinii-de-zi-al-sedintei-consiliului-judetean-harghita.html

Csíkszereda, 2020. július 21.

Loading

Válaszolj

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.