fbpx

Újabb súlyos medvetámadás Hargita megyében!

Borboly Csaba: Az emberi életek érdekében külön kell válasszuk a farkasok és a medvék témakörét.

UPDATE 3: ÚJRA MEGJELENT A MEDVE KISSOLYMOSBAN, AZ INTERVENCIÓ FOLYAMATBAN VAN. HOZZÁSZÓLÁSBAN CSATOLVA KÉP IS.
UPDATE 2: A MEDVE VISSZAMENT KISSOLYMOSBA.
AZ ILLETÉKES SZERVEK MÁR JAVÁBAN INTÉZKEDNEK.
UPDATE: SIKERÜLT ELÉRNI AZ ALPOLGÁRMESTERT. A MEGYEI TANÁCS SZAKEMBEREI SEGÍTENEK, HOGY A DOKUMENTÁCIÓ TELJES ÉS TÁMADHATATLAN LEGYEN.

https://fb.watch/jdH_Il-C7a/

Ma, március 12-én újabb medvetámadás történt Hargita megyében, Románandrásfalva községhez tartozó Kissolymosban. A vadállat fényes nappal, a falu közötti belterületen támadt rá egy férfira.

Az áldozat meghallotta a kutyák ugatását, ezért egy kisebb baltát magához véve kiment a házból, a medve rátámadt. Az áldozat súlyos sebeket szerzett, de sikerült visszatérnie a házba, ahol eszméletét vesztette.

Mentő segítségével azonnal elszállították a Székelyudvarhelyi Városi Kórházba.

Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elmondása szerint idén ez már a második medvetámadás Hargita megyében, az elmúlt évekhez hasonlítva a számok sajnos nem csökkentek.

„Minél előbb, törvény szerint 24 órán belül ki kell állítani a medve kilövésére vonatkozó polgármesteri rendeletet, ezért minden erőmmel azon vagyok, hogy fel tudjam venni a kapcsolatot Șutău Ionica-val, a románandrásfalvi alpolgármesterrel. Sajnos eddig még a hívásaimra és üzeneteimre nem reagált.”

A megyeelnök Facebook élő bejelentkezés keretében fejtette ki az eset kapcsán, hogy a romániai medvék témaköre Brüsszelben még nincs megfelelően feldolgozva. Vannak ugyan intézkedések ebben az ügyben, köszönhetően a környezetvédelmi miniszterelnöknek, Tánczos Barnának, de még nincs rendben az ügy. Be kellene vonni a mezőgazdasági minisztériumot is, más országokban sok támogatást fordítanak arra, hogy az ilyen eseteket megelőzzék.

Tény, hogy elfogadták a közös agrárpolitikát, 2027-ig ez van érvényben. De amíg az állatállományban, és a gazdaságban keletkezett károkkal együtt van kezelve az emberi életekre vonatkozó veszély is, addig nem lesz változás. A helyzet egyre rosszabb, ezért is kell megváltoztatni a brüsszeli döntéshozók véleményét az üggyel kapcsolatban.

Továbbá, Borboly Csaba biztosította arról az áldozatot, hogy a kárigénylés benyújtásában és minden másban is  aximális segítséget nyújt  Hargita Megye Tanácsa.

A támadás után néhány órával a helyszínről készített videó megtekinthető Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsa elnökének Facebook oldalán, az élő adás hozzászólásai között.

Loading

Válaszolj

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.