fbpx

Újabb székely szolidaritási akció a szórvány számára

A Beszterce-Naszód megyei Somkerék egykori magyar iskolájának felújításához faanyag adományozására kérte a Hargita megyei közbirtokosságokat Hargita Megye Tanácsának elnöke, Borboly Csaba. A kezdeményezés a megyei tanács szórványbeli magyar közösségeket célzó Összetartozunk programja keretében történt, az első szállítmány Csíkszentmiklósról indult június 11-én, csütörtökön reggel, a sajtó jelenlétében, amelyen Becze István megyei tanácsos és Pál-Lukács Miklós közbirtokossági elnök tájékoztatta az újságírókat.

– Rögtön cselekedtünk, amint eljutott hozzánk a kérés, és félretettük a több mint négy és fél köbméter faanyagot a somkeréki iskola számára – mondta el az elnök. Hozzátette: segíteni szoktak, támogatják a helyi kezdeményezéseket, a fiatalokat, az iskolát, óvodát, községbeli szövetkezetet, és bár Somkerék nem ismerős számára, természetesen ott is segítenek, főleg hogy magyar iskoláról van szó.

Becze István elmondása szerint a felkérő levél még tavaly ősszel született meg Felszegi Imre somkeréki református lelkész megkeresése nyomán, aki a település áldatlan állapotban lévő, egykori magyar nyelvű iskoláját szeretné felújítani, így ösztönözve és helyet biztosítva az ott élő magyar ajkú gyerekeknek a már szinte elfelejtett anyanyelvük gyakorlására, tanulására. A felújítás tervei elkészültek, anyagkivonat is készült, többek között a felhasználandó faanyagról: összesen 250 darab, különböző méretű gerendára, kétféle méretű, 10-10 köbméter deszkára, valamint 800 darab lécre van szükség.

Jelen pillanatig öt közbirtokosság jelezte, hogy támogatja az iskola felújítását: az árvátfalvi, a csíkvacsárcsi, a csíkszentmiklósi és a székelyszenttamási faanyaggal, a lókodi pedig pénzzel járul hozzá, emellett az ülkei IPA Company Kft. is faanyagot küld Somkerékre – tudtuk meg Becze Istvántól. A megyei tanácsos ismertette Hargita Megye Tanácsa Összetartozunk programját, amelyet hat éve indítottak el a szórványban élő magyarság identitástudatának erősítése érdekében kínálva együttműködést a székelyföldi tömbmagyarsággal. A cél intézményesített kapcsolatok kialakítása azokkal a megyékkel, amelyekben bár a magyarság számaránya jelentős, mára az egykori többség kisebbségbe került, ennek minden negatív hozadékával. Ilyen értelemben alakított ki Hargita megye sokoldalú együttműködési kapcsolatokat Temes és Beszterce-Naszód megye, később pedig Aranyosszék, majd Krassó-Szörény megye szórványmagyarságával.

– A program létrejöttét az a felismerés szülte, hogy Székelyföldön, ahol a magyarság többségben van, nemcsak jogaink vannak, hanem felelősséggel is tartozunk honfitársainkkal szemben, főleg az országban „legmagyarabbnak” számító Hargita megyében. Székelyföld közösségi erejét a közbirtokosságok jelentik, hozzájuk bármikor fordulhatunk segítségért – hangsúlyozta Becze István. Megjegyezte továbbá, hogy az erdőgazdálkodás kapcsán zajló országos botrányok közepette ez az akció fontos jelzése annak, hogy Székelyföldön a közbirtokosságok példaértékűen gazdálkodnak, az üzemtervek szigorú betartásával.

A megyei tanács furgonja hamarosan a többi közbirtokosságtól is elszállítja az építkezéshez szükséges fát.

Csíkszereda, 2015. június 11.

 562 total views,  1 views today

Hozzászólások
Loading...