fbpx

Újabb villamos hálózatok három településen a Kisvillany porgramban

A megye három településén adják át a helyi önkormányzatok ügykezelésébe az új villanyhálózatot, többek között erről döntött Hargita Megye Tanácsa július 30-án, a Szentegyházán tartott soros havi ülésén. A tanácsülés egyben ünnepi esemény is volt, amelynek kezdetén Szakáts Béla szobrászművészt Kájoni János-díjjal tüntették ki.

– Hargita megyében nagyon sok természeti értékkel rendelkezünk, amelyekre büszkék lehetünk, ezek a kincsek az itthon maradásban segíthetnek. A helyi kincseink között azonban ott vannak azok az értékek, amelyeket emberi kéz teremt. Ebből a szempontból is nagyon gazdag térségünk. Ezért tartjuk fontosnak, hogy a művészeinket, és a műveik létrehozásában rejlő munkát is értékeljük. Szakáts Béla székelyudvarhelyi származású szobrászművész munkájával öregbíti a megye hírnevét – méltatta Borboly Csaba az alkotót.

Szakats Bela

– Nekem ez bizonyságtétel arra, hogy életem ténykedései nem voltak hiábavalóak – mondta a Temesváron élő szobrászművész díjának átvételekor.

A díjazás után Rus Sándor, Szentegyháza polgármestere megköszönte a testületnek, hogy elfogadta a helyi önkormányzat meghívását a kihelyezett tanácsülésre, a Gábor Áron Művelődési Házba, majd a város nehézségeiről beszélt

– Városunk a múlt rendszerben Hargita megye egyik legfontosabb ipari helysége volt, amely nagyban hozzájárult a megye gazdaságához. Akkor sok volt a munkahely, a családok el tudták tartani magukat. A privatizáció során megszűnt a vasüzem, a város azóta nehéz időszakot él. Nem igaz, hogy az utóbbi években nem voltak megvalósítások, de a nehézségek nem múltak el teljesen. A munkahelyek hiánya miatt alacsony az adóbevétel, ezért a város községszintű költségvetésből gazdálkodik – számolt be az áldatlan helyzetről a kisváros polgármestere.

Portik Bakai Sándor plébános is felszólalt a tanácsülés előtt, ő a nagymértékű elvándorlást emelte ki a település legnagyobb gondjaként.

– Az idei statisztika: 4 házasság, 23 temetés, 23 keresztelő – hogy ebből mi lesz, az a jövő zenéje. A fiatalok külföldre vándorolnak, és nem tudni, hogy hányan szeretnének hazatelepedni – fogalmazott a plébános.

Átadták az új villamos hálózatokat három településen

A júliusi soros tanácsülésen fogadták el azt a határozattervezetet, amellyel a Kisvillany program keretében, a Salamás községhez tartozó hodosi állomás környékén kiépített villamos hálózat 62 százalékát átadják az önkormányzatnak. Harmadik szakaszához érkezett a Gyergyóújfaluhoz tartozó Libánban zajló villamosítás. Ebben az esetben a rendszer 74 százalékát adja át a megyei tanács Gyergyóújfalunak. A Zetelaka községhez tartozó Sikaszó alsó felének villamosítása is napirendre került, itt 38,5 százalékot ad át a megyei tanács a helyi önkormányzatnak.

Újabb együttműködések indulnak

A szerdán délután tartott tanácsülés napirendi pontjai között szerepelt Hargita megye és a magyarországi Heves megye közötti együttműködés elindítása. Az együttműködési szerződés értelmében a két megye között mélyítik a kapcsolatot mind kulturális, mind pedig gazdasági téren. A két megye képviselői tapasztalatcserét folytatnak a jövőben, közös konferenciát, kiállításokat szerveznek, hogy minél eredményesebb együttműködés alakuljon ki a két közigazgatási egység között. Román részről az együttműködést jóváhagyta a külügyminisztérium, valamint a regionális fejlesztési minisztérium is.

A Hargita Megyei Ifjúsági és Sportigazgatóság szervezésében idén is megtartják a Székelyföld Kerékpáros Körversenyét. Hargita Megye Tanácsa 20 ezer lejjel támogatja a sporteseményt idén – döntötték el a tanácsülésen.

A megyei tanács több társulásnak is az alapítótagja, a júliusi tanácsülésen elfogadták a Hargita Hegység Közösségi Fejlesztési Társulásnak a 310 ezer lejes, valamint a kistérségi társulások 230 ezer lejes éves tagdíjainak a befizetését is.

Az elmúlt hétvégén a Farkaslaka községet ért árvízkárokkal kapcsolatban Ambrus Sándor tolmácsolta Farkas Lehelnek, a község polgármesterének köszönetét, hogy önkéntesek segítettek az érintett településeken.

A 136B jelzésű megyei úton az út egyik oldalát elmosta az árvíz. A károsult 40-50 méter hosszúságú szakaszt felújítják, ugyanakkor támfalat és átereszt is építenek azon a részen, ez hamarosan a tervezés-kivitelezés fázisába kerül – mondta Barti Tihamér, a megyei tanács alelnöke.

 

Szentegyháza, 2014. július 30.

Loading

Válaszolj

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.