fbpx

Uniós finanszírozást kért Borboly Csaba a helyi közösségi munkákra

A helyi közösségi munkák európai uniós finanszírozását, valamint a Moldovai Köztársaság felzárkózásának minden eszközzel való támogatását szorgalmazta Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke december 9-én Párizsban, a Régiók Bizottsága és az Európa Tanács Helyi és Regionális Önkormányzatok Kongresszusa közti találkozón. Mint felszólalásában kifejtette, a közösségi munkában, például kalákában megvalósuló beruházások, fejlesztések támogatást érdemelnek, mivel főleg válság idején a helyi közösségek nagyobb erőfeszítést tesznek problémáik megoldására, ezért  bátorítani kell őket finanszírozással.

– A helyi erőfeszítések nagyban hozzájárulnak a fenntartható fejlődéshez, ami az Európai Unió 2020-as stratégiájának is fő célja – jelentette ki a megyeelnök.

A Moldovai Köztársasággal való együttműködést célzó tárgyalásokat a Keleti Partnerség együttműködési programban kiemelten, minden rendelkezésre álló eszközzel támogatni kell, véli Borboly Csaba, aki hivatkozott a vilniusi nyilatkozatra, amelyet a Keleti Partnerség csúcstalálkozóján fogadtak el az Európai Unió és kelet-európai országok, köztük Moldova és Ukrajna képviselői 2013. november 28–29-én, és amelyben megerősítik ezen együttműködés iránti elkötelezettségüket. A Hargita megyei elöljáró mint a Régiók Bizottságának raportőre külön értékelte, hogy a dokumentum nagy fontosságot tulajdonít az európai felsőoktatás kérdéskörének, továbbá reményét fejezte ki, hogy a nehézségek ellenére tovább fejlődnek az EU és Ukrajna közti kapcsolatok.

Az ülésen Borboly Csaba után felszólalt Oleksiy Goncharenko, az ukrajnai Odessza Regionális Tanácsának alelnöke, aki üdvözölte a megyeelnök szavait, és elmondta, hogy Ukrajnában egyre erősebbé válik a civil társadalom, ami jót jelent egész Kelet-Európa számára.

Az Európa Tanács párizsi épületében tartott találkozó napirendjén szerepelt többek között az európai többszintű kormányzás és decentralizáció, a szomszédságpolitika, a határon átívelő együttműködések, valamint a Keleti Partnerség program is.

Borboly Csaba Régiók Bizottságában kifejtett tevékenységéről további információ található a http://www.borbolycsaba.ro/tevekenyseg/regiok-bizottsaga/ honlapon.

Csíkszereda, 2013. december 9.

Loading

Válaszolj

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.