fbpx

Unitárius találkozó Szejkefürdőn

– A történelmi magyar egyházaink nélkül nincsen hit, és nincsen olyan közösség sem, amely reménykedik, ahol az emberek gondolnak egymásra, és közösen oldják meg gondjaikat – fogalmazott Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke a Szejkefürdői Unitárius Találkozón augusztus 12-én, szombaton, amelyet a Magyar Unitárius Egyház Képviselő Tanácsa, a Székelyudvarhelyi 1.sz. Unitárius Egyházközség, valamint a Magyarországi Egyházkerület és a Küküllői Unitárius Egyházkör szervezett.

A Szejkefürdői Unitárius Találkozó egy 19. században feljegyzett unitárius vallásos találkozóra gyökerezik vissza. Később szokássá vált, hogy a Kis- és a Nagyhomoród-menti unitárius egyházközösségek a mezei munka befejezése után augusztus utolsó vasárnapján felmentek Homoródfürdőre, ahol a források mellett istentiszteletet tartottak, majd mulattak. A kommunista időszak alatt szünetelt ez a hagyomány, újjáélesztésére és egyetemes szintre való emelésére 1999-ben került sor. Az idei alkalmat a reformáció 500. évfordulója köré építették.

A megnyitón a megyei tanács elnöke beszédében az egyház szereplői tevékenységének a fontosságát hangsúlyozta:

– Képzeljenek el egy portát, amelyet elhagynak, nem gondoznak, azt előbb utóbb felveszi a gyom, összedőlnek az épületek, ugyanígy ha mi Székelyföldet napról napra nem gondozzuk, nem vigyázunk rá, ha elmegyünk innen és nem jövünk vissza, akkor az elhagyott porta sorsára jut ez a térség. Ebben a gondozó tevékenységben felelős szerepet vállalnak a történelmi magyar egyházak, a bizonyos politikai tisztséget betöltő személyeknek pedig az a dolguk, hogy hozzájáruljanak ehhez a munkához. Még sok feladatunk van, amit közösen kell megoldjunk, de ahogy a szentírásban is olvashatjuk, ha legalább annyi hitünk van, mint egy mustármag, akkor rendbe tudjuk tenni a függőben maradt problémáinkat, oda tudunk figyelni a gazdaságra, a fiataljainkra és életpályát tudunk számukra biztosítani. Hozzátette, az egyházi személyek munkája nélkül nem lehet Székelyföldet építeni, fejleszteni, ezért kérte a közös munka folytatását.

Az eseményről készült bejegyzés megtekinthető a következő linken: https://www.facebook.com/borbolycsaba/photos/a.358855334161856.73407.215328865181171/1353145931399453/?type=3&theater.

Csíkszereda, 2017. augusztus 12.

 753 total views,  1 views today

Hozzászólások
Loading...