fbpx

Ünnepelt a keresztúri unitárius közösség

Kettős ünnepet ült a Székelykeresztúri Unitárius Egyházközösség október 28-án: ezen a napon ünnepelte alapításának 445. évfordulóját, és ekkor avatták fel a templom melletti felújított közösségi házat. Az avatót megelőző istentiszteleten Bálint Benczédi Ferenc, a Magyar Unitárius Egyház püspöke hirdetett igét. A prédikáció alapgondolata szerint „az Isten előtti öröm erőt ad”, és a közösségi munka elvégeztével meg kell állni és a gyülekezetben hálát kell adni Neki. A püspök méltatta a keresztúri közösségnek, illetve a város lakóinak a szorgalmát, vendégszeretetét, szépérzékét, amelyekről a felújított épületek, a szép székely kapuk tanúskodnak.

Szombatfalvi József lelkész ismertette a kántortanítói lak építésének és felújításának folyamatát, valamint a 445 éves székelykeresztúri unitárius egyház történetét. Az ünnepségen részt vett Borboly Csaba, a felújítást anyagilag támogató Hargita Megye Tanácsának elnöke is, aki beszédében az egyházak közösségépítő szerepét hangsúlyozta.

– Az egyházak példát mutatnak minden más intézménynek, hiszen önfenntartó módon szolgálják a közösséget. A együtt munkálkodás a közösség egyik megtartó ereje, és ennek az épületnek a felújítása is példaértékű megvalósítás – mondta.

Az amerikai támogatók részéről Concord Roger magyar nyelven kérte Isten áldását a keresztúri unitárius egyházközösségre. Az egybegyűlteket köszöntötte Lőrinczi Lajos, a székelykeresztúri egyházkör esperese is, majd ünnepi műsort adott elő az Ifjúsági Egylet és a vasárnapi iskolások. Az ezt követő épületavatón áldást mondott Bálint Benczédi Ferenc püspök, beszédet mondott Rafai Emil polgármester, Borboly Csaba tanácselnök pedig székely zászlót adott át a közösségnek.

Székelykeresztúr, 2012. október 28.

Loading

Válaszolj

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.