fbpx

Útátadás Mikulás-járással

Két felújított községi utat és egy megújult tetőszerkezetű elemi iskolát tekintett meg Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke december 5-én Felcsíkon. A megyei tanács támogatásával a Csíkrákos községhez tartozó Göröcsfalván a 124-es községi út egy kilométernyi szakaszát aszfaltozták le, és új tetőszerkezetet kapott az elemi iskola. Borboly Csaba az átadáson elmondta, hisz abban, hogy ha a városihoz hasonló körülményeket biztosítanak a falvakban, az hozzájárul ahhoz, hogy a fiatalok ne vándoroljanak el, vagy néhány év távollét, tapasztalatszerzés után hazaköltözzenek. Ennek érdekében együtt, összefogva lehet eredményesen dolgozni, hangsúlyozta, abbéli meggyőződését fejezve ki, hogy Székelyföld jövője a kisfalvakban van, és elutasította azt a román állami központosító felfogást, amely szerint a lakosság túlnyomó többségének nagyvárosban kellene „összezsúfolódnia”. Minél kisebb egy falu, annál nagyobb figyelmet igényel, jelentette ki. Császár Attila polgármester szerint e beruházás megvalósulása után kijelenthető, hogy Göröcsfalva utcáinak mintegy kilencven százalékát aszfalt borítja.

Az elemi iskolában az előkészítő osztály tanulói énekes műsorral kedveskedtek a vendégeknek. A tetőszerkezet felújítása után még akad alakítanivaló az épületen, a polgármester elmondása szerint tájházat hoznának ott létre, múlt század eleji bútorzattal berendezve egy osztálytermet és összegyűjtve a községben fellelhető régi népi tárgyakat. Borboly Csaba úgy vélte, egy ilyen tájház is munkahelyet jelenthet a falubelieknek, ami szintén az itthon maradást szolgálja.

Mindkét helyszínen Búzás Árpád plébános mondott áldást.

Aszfaltúton érkezett a Mikulás a szedlokaiakhoz

Csíkszentdomokos községben jó irányban haladnak a dolgok, jelentette ki Borboly Csaba a szedlokai, 161-es jelzésű községi út 400 méteres leaszfaltozott szakaszának átadásán. A korszerűsítés ugyancsak Hargita Megye Tanácsa támogatásával valósult meg. Ferencz Alajos polgármester a további 850 méteres szakasz feljavításához is kérte a megyei tanács segítségét. Barti Tihamér, a megyei tanács alelnöke azt mondta, munkájuk során mindig azt tartják szem előtt, hogy minél több pénz maradjon a megyében, minél több beruházásra fordítva azt.

Az átadást a Csiby László helyi római katolikus lelkésszel érkező Mikulás tette ünnepélyesebbé, aki a megyeelnöknek is ajándékot hozott.

Csíkszereda, 2014. december 5.

Loading

Válaszolj

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.