fbpx

Valós gondokkal kellene foglalkozniuk a kormány képviselőinek

Miközben nem jut elég pénz a hó eltakarítására útjainkon, miközben Hargita megyében, az ország egyik leghidegebb megyéjében ugyanannyi fűtéstámogatást kapnak szegény családok, mint az ország olyan részein, ahol jóval kevesebb mínuszok vannak télen, addig Hargita megye prefektusa azzal foglalkozik, hogy körlevélben „tanácsokat” osztogat a polgármestereknek a zászlóhasználattal kapcsolatban. Inkább azt várnám el Andrei Jean-Adrian prefektus úrtól, hogy a fenti problémákra megoldást keressen, és a kormánytól támogatást, pénzt kérjen a megye számára.

De megszokhattuk már, hogy amikor az ország valós gondjaira nincs életképes stratégiája egy kormánynak, próbálja elterelni a figyelmet, ilyenkor kerül elő a magyar kártya, „idegen államok” zászlói stb. Kenyeret nem adnak a népnek, cirkuszt igen. Az országban sokkal nagyobb problémák vannak, mint a zászló. Egyébként a prefektus úr „más államok” zászlajának kitűzésére utal, és ilyen esetről nincs tudomásom a megyében.

Ugyanakkor ha egy őshonos közösség magáénak érez egy lobogót, egy jelképet, azt Európában illik tiszteletben tartani. A Marosvásárhelyi Ítélőtábla tavaly őszi döntése sajnos érvénytelenítette a Hargita megye hivatalos zászlajáról szóló tanácshatározatunkat. Az ítélet indoklását megkaptuk, de a törvény értelmében csak azután hozható nyilvánosságra, miután a bíróság kérésére megjelent a Hivatalos Közlönyben. Nem tettünk le arról a szándékunkról, hogy nemzetközi bírósághoz forduljunk igazunk védelmében, jogász kollégáink dolgoznak az ügyön. Arról sem tettünk le, hogy új határozatot fogadjunk el a megye hivatalos zászlajáról.

A témához kapcsolódik mai blogbejegyzésem: http://www.borbolycsaba.ro/hu/bd/rovid-hir-a-prefektus-ur-figyelmebe.html

 

Borboly Csaba,

Hargita Megye Tanácsának elnöke

 

Csíkszereda, 2013. január 9.

Loading

Válaszolj

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.