fbpx

Várják a jelentkezőket a hulladékgazdálkodási központ üzemeltetésére

Zöld megyét építünk!

A gyergyóremetei hulladékgazdálkodási központ üzembe helyezésén dolgozik Hargita Megye Tanácsa. A mai sajtótájékoztatón Borboly Csaba megyeelnök és Incze Csongor  megyemenedzser részletezte a meghirdetett a hulladékgazdálkodási központ üzemeltetésére vonatkozó közbeszerzést.
„2015 és 2020 között a beruházás stagnált, lehetetlen volt akkor a remetei hulladékgazdálkodási központ beüzemelése, Incze Csongor megyemenedzser segítségével azonban sikerült másfél év alatt orvosolni a felmerülő problémákat. Várjuk azoknak a pályázóknak a jelentkezését, akik megfelelően tudják majd a hulladékgazdálkodási központot kezelni és üzemeltetni. Célunk az, hogy zöld megyét építsünk, ehhez pedig nélkülözhetetlen a megfelelő hulladékgazdálkodási rendszer kialakítása” – hangzott el Borboly Csabától, Hargita Megye Tanácsának elnökétől.
A gyergyóremetei integrált hulladékgazdálkodási központ és a szentsimoni válogatóállomás üzemeltetésére az ajánlatokat szeptember 13-ig lehet letenni.
A szerződés időtartama öt év, amelyet két és fél évvel lehet meghosszabbítani, az értéke áfa mentesen 106 millió lej.
„Hosszú utat hagytunk magunk mögött ugyan, de egy még nehezebb út következik.
Az első szerződés a központ üzemeltetésére vonatkozik, a második pedig a begyűjtésre.
Fontos megjegyeznem azt, hogy a gyergyóremetei hulladéktárolóba csupán a megyéből származó hulladékot fogják tárolni. Körülbelül évi 100 000 tonna  hulladék feldolgozására tervezték a hulladékgazdálkodási központot, a Hargita Megyei Környezetvédelmi Ügynökség adatai szerint Hargita megyében évente 64 ezer tonna hulladékot termel ki a lakosság.” – mondta Incze Csongor, megyemenedzser.
A lerakó körülbelül 6 -7 év alatt telik meg, viszont ha a megye teljes lakossága elkezdi szelektíven gyűjteni a szemetet ez húsz évre is tolódhat.
A gyergyóremetei integrált hulladékgazdálkodási központban van komposztáló – és szelektív hulladékválogató állomás is, a két licit egymás nélkül nem valósulhat meg. A következő szerződés kiírására szeptemberben kerül sor, a két szerződés megkötése után indul el a gyergyóremetei hulladéklerakó központ működése.

Loading

Válaszolj

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.