fbpx

Digitális ügyfélkapu

„A lényeg, hogy legyen lepapírozva!” –  halljuk és tapasztaljuk számtalanszor, még akkor is, ha a papírmunka a gyakorlati feladatvégzés kárára van, és nem csak az oktatásban, az egészségügyben és más közintézményekben is így működik. Hányszor veszünk nagy levegőt és indulunk el egész napos ügyintézésre, iroda látogatásra, fénymásolásra, nyomtatásra, ücsörgünk hosszú órákon át egy váróteremben, hogy végre sor kerüljön ránk? Közben pedig azon mérgelődünk, hogy a szakemberek “nem csinálnak semmit”, azonban dolgoznak ők, csak a bürokrácia felemészti a legtöbb idejük, energiájuk.

 

Akinek nincs otthon számítógépe és nyomtatója, annak még egy egyszerű álláshirdetésre is egész napos procedúrát vehet fel a jelentkezés. Kezdve onnan, hogy egy személyi igazolvány másolatért is nyomdába kell menni, át egészen a rendőrségen való sorban állásig és az erkölcsi bizonyítvány kikéréséért. Ha ezeket a dolgokat leegyszerűsítenénk, online szférába ültetnénk át, nagy terhet vehetnénk le a társadalmunk válláról, és végre kiköphetnénk a bürokrácia hosszadalmas procedúrái és az ebből kifolyólag mindig ingerült végrehajtói miatt kialakult gombócot a torkunkból.

És akkor még nem is beszéltem mindezen procedúráknak a környezetromboló hatásáról, hogy mennyi fölösleges papírt gyártunk le, és hány liter üzemanyagot autózunk el egy ilyen egyszerű ügyintézés során. Egy állami intézményhez való jelentkezéshez átlagosan 10 lapnyi kinyomtatott dokumentumra van szükség, amelyeket a személyes leadásuk után (ahová általában autóval jut el az ember) egy dossziéba fűzik, iktatnak stb. Ha alkalmaznak, ezt a dossziét további szerződésekkel egészítik ki. Viszont ha nem, az akták elévülnek, ledarálódnak és a szemétbe kerülnek, ami jó esetben az újrahasznosítóba megy, rosszabb esetben a szemétdombokon köt ki. Ez egy személy esetén csak 10, de tíz jelentkezőnél már 100 fölösleges papírt jelent, amiknek megszerzéséért a jelentkező szerencsés esetben csak egy egész napon keresztül járkált.

 

A probléma látható és egyértelmű, a megoldást a rendszerek elektronizálása jelentené, hiszen ezzel megkímélhetnénk magunkat a folyamatos járkálástól és sorban állástól, környezettudatosabbak és klíma semlegesebbek lehetnénk. Utazás helyett az otthonunkból intézhetnénk ügyeinket. Segítene kiküszöbölni az emberi tévedésből eredő hibákat és adminisztratív költségeket spórolhatnánk meg.

 

Pont a bürokrácia csökkentése, az átláthatóság növelése és a lakossággal való csapatmunka a célja Hargita Megye Tanácsa újabb nyertes pályázatának. A DIGITHR projekt keretében digitális ügyfélkaput hoznak létre, hogy mindenkinek elérhető legyen az intézmény minden szolgáltatása otthonról, irodából, kényelmesen egy okostelefonról. Azt hiszem, ez a kezdeményezés sokunk számára könnyíti majd meg a mindennapokat. Erre az innovációra és a nyitottságra buzdítunk minden intézményt, valamint szeretnénk példát mutatni országos szinten más megyéknek is.

Balázs Etelka,  Csíkszereda

 219 total views,  1 views today

Hozzászólások
Loading...
Megszakítás