fbpx

Véget ért a második Böjti Csemege Sajtmustra vetélkedő – Beérőben az erőfeszítések

Az érlelt sajtok kategóriában három győztest hirdettek, míg a friss termékek kategória legjobbjának járó elismerést a gyimesi szövetkezet kapta. A díjátadót szombaton tartották Csíkszeredában. Beérett a másfél évtizedes munka, a székelyföldi kézműves termékek lassan felzárkóztak Európa más országainak térségeihez.

 

Véget ért a második Böjti Csemege Sajtmustra vetélkedő, ahol helyi sajttermelők versenyeztek egymással, hogy ki-é az idei legjobb sajt. A vetélkedő résztvevőit szakmai zsűri díjazta francia pontrendszer szerint szombaton, Csíkszeredában, Hargita Megye Tanácsának márványtermében.
Becze István, a Székely Gazdaszervezetek elnöke örömét fejezte ki, hogy a Böjti Csemege Sajtmustrát Csíkszeredában, a térség centrumában szervezték, és így a verseny mellett a termelők értékesíteni is tudták termékeiket.
– Köszönöm a szervezőknek, illetve Tim Zoltánnak és csapatának a zsűrizést, remélem, hogy a következőkben helyi szakmai zsűrit is fel tudunk állítani, hogy az év során szervezett kisebb helyi versenyek bírálatában részt vegyenek. Köszönöm azok partnerségét, akik fontosnak tartották a versenyt és eljöttek – fejezte ki háláját Becze.
Hajdu Gábor parlamenti képviselő szerint értékelni kell azt a másfél évtizedet, amit a térség megtett a helyi termelés fejlesztéséért. Korábban is készítettek és árultak sajtot a piacon, de másfél évtizede rohamos léptékben nőtt a gazdákért tett erőfeszítés szervezetek és egyeztetések, illetve fórumok szervezésével.
– Ugyanakkor a gazdákat is megilleti az elismerés, hiszen folyamatosan képezték magukat és egyre jobb minőségű termékeket készítenek. Székelyföldön lassan kinőtte magát egy magas gasztronómiai értékkel rendelkező vendéglátóipar. Az előrehaladáshoz időre volt szükség, de együtt elértük, és ehhez a mérföldkőhöz gratulálok mindenkinek – tette hozzá a parlamenti képviselő.
Vincze Loránt európai parlementi képviselő szerint: Székelyföldön elkezdődött az a munka, ami a térség értékeit és tartalékait hasznosítja, a székelyföldi gazdák munkája kezd felzárkózni Európa más régióinak sorába. Ennek egyik legkézenfekvőbb bizonyítéka a sajtmustra.
A továbbiakban Tánczos Barna szenátor és Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke is elismerését fejezte ki a sajtmustrán részt vevő gazdáknak.
Tim Zoltán, a csíkszeredai sajtmustra zsűrijének elnöke kifejtette: a helyi sajtkészítők már a tavalyhoz képest is nagy előrelépéseket tettek, így a zsűri kiváló hegyvidéki sajtokat kóstolhatott és értékelhetett.
Az érlelt sajtok kategóriában három győztest hirdettek: Caritas Vidékfejlesztés; Gyergyói Kézműves sajt, Sterczer Sándor; Érlelt félkemény sajt és Blénesi Tibor; Érlelt natúr sajt.
A friss termékek kategória győztese: Tatros Tejfeldolgozó és Értékesítési Mezőgazdasági Szövetkezet; Gyimesi gyúrt túró.
A két kategóriában összesen tizenkilenc termék ért el helyezést.

 

Forrás: Hargita Népe

 

Loading

Válaszolj

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.