fbpx

Verseny várható több helyi tisztújító közgyűlésen is

Tisztújításra készülnek a csíkszéki helyi RMDSZ-szervezetek

FRISSITÉS:

2024. január 15-i RMDSZ Csíki Területi Szervezetének Küldöttgyűlésén elfogadott tisztújítási módszertan értelmében a területi szervezethez leadott dokumentációk leellenőrzése és elemzése alapján a Területi Választási Bizottság által elfogadott  személyek jelentkezését megtekinthetik ITT.

Tisztújításra készülnek a csíkszéki helyi RMDSZ-szervezetek, az elérhető tisztégekre a jelentkezési határidő lejárt, a leadott iratcsomókat már ellenőrizték. A huszonhat csíkszéki település közül hét településen túljelentkezés miatt versenyre számíthatnak a jelöltek. A részleteket kedd délután Csíkszeredában, a szervezet székhelyén sajtótájékoztatón ismertették a bizottság tagjai és a Csíki Területi Szervezet elnöke.

Lejárt az RMDSZ Csíki Területi Szervezete jelöltjeinek a Helyi Küldöttek Tanácsában (HKT), illetve a Városi Küldöttek Tanácsában (VKT) beölthető tisztségek jelentkezési határideje, amelyekre február 5-ig lehetett pályázni. Kedd délután a Csík Területi RMDSZ csíkszeredai székhelyén a kiértékelő sajtótájékoztatón ismertették a részleteket. Borboly Csaba, az RMDSZ Csík Területi Szervezetének elnöke közölte: az RMDSZ-nek mind a huszonhat településen vannak helyi és városi küldöttei.

Gyimesbükk is a Csíki Területi Szervezethez adta le a jelöltjeinek listáját, a huszonhat településből hét helyen kell versenyre készüljenek, ahol március 17-ig kell megejteniük a tisztújítást. A döntést helyi közgyűlésen hozzák meg, illetve állóurnás vagy mozgóurnás szavazást tartanak.

– A határidő lejárta után háromtagú bizottság ellenőrizte a jelöltek iratcsomóit, és ott, ahol hiányosan adták le a papírokat, utólag lehetőséget biztosítottunk a hiányzó dokumentumok pótlására. Egyetlen jelöltséget sem utasítottunk el emiatt, ha utólag ezt pótolták – részletezte Borboly Csaba területi elnök. Hozzáfűzte: a Csíki Területi RMDSZ felkészül a kiszámíthatatlan választási évre, mert a szervezet adja a magyarság szavazatainak közel tíz százalékát.

Vizi Réka, a Csíki Területi Szervezet irodavezetője, az ellenőrző bizottság tagja elmondta, hogy mely településeken van túljelentkezés az elérhető tisztségek számához képest. Mint részletezte: hét településen van több jelentkező, mint betölthető tisztség.

Gyimesbükkön 22 helyre 25-en jelentkeztek, Szépvízen 19 helyre 23 személy jelentkezett, utóbbi településen ráadásul két elnökjelölt is megmérkőzik egymással, Ferencz Tibor jelenlegi helyi elnök kihívója Fekete Örs lesz. Gyimesközéplokon 226 helyre 41-en adták le jelentkezésüket, az elnöki pozícióért két jelölt indul, Gergely Károly jelenlegi polgármester és kihívója, László Jeremiás-Miklós. Csíkszentdomokoson az elnöki pozícióért csak Albert Alfonz-Pál indul, viszont 22 küldötti helyre 36 személy jelentkezett. Csíkszentléleken 16 tisztségre 19-en pályáznak. Csíkcsicsóban is verseny lesz, Galambfalvi Kinga jelenlegi alpolgármester és Ilyés Csaba fognak megméretkezni a HKT elnöki pozíciójáért. Galambfalvi Kinga a 2020-as választásokon az Erdély Magyar Szövetség színeiben indult a legutóbbi önkormányzati választásokon.

 

Csíkszeredában 29 betölthető tisztségre 44-en jelentkeztek, a VKT-elnökséget Korodi Attila polgármester pályázta meg.

Borboly megjegyezte, hogy az RMDSZ új szabályzata alapján ott is lesz választás, ahol nincs többes jelölés. A közgyűlések helyét és időpontját közzéteszik, amelyen valamennyi RMDSZ-tag részt vehet, és aki eddig nem tette, ott helyben is meghosszabbíthatja tagságát. A szabályzat előírja, hogy valamennyi helyi szervezetben kell legyenek női jelöltek, és fiatalok is jelentkezhetnek a Csík Területi Ifjúság Tanácshoz, ha lemaradtak volna a jelölésről. A korábbi választásokhoz képest az idén sokkal több női jelentkező van.

– A női szervezeteink jól végezték dolgukat, nem lesz mindenhol teljes a lista, de ezek kiegészülnek a jelenleg tisztségben lévő helyi tanácsosokkal – mondta a szervezet elnöke.

Forrás: https://hargitanepe.ro/

 

Loading

Válaszolj

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.