fbpx

Vidéki térségeket és vállalkozásokat támogató határozatok születtek

A térségfejlesztésre és a vidéki turizmusra irányuló pályázatra is igent mondtak Hargita Megye Tanácsa döntéshozó testületének tagjai a Bögöz községben tartott soros havi ülésen, április 25-én, hétfőn. A helyi kultúrotthonban szavaztak egyebek mellett a megyei tanács idei évi tagdíjainak befizetéséről a közösségi fejlesztési és kistérségi társulásokba: a vidékfejlesztésibe (310 867 lej), az alcsíkiakba (10 000 lej a közösségi fejlesztési társulásnak, 77 000 lej a kistérségi társulásnak), illetve a Kelemen–Görgénybe (69 340 lej). Becze István tanácsos elmondta, az alcsíki kistérségi együttműködés példaértékű, akár katasztrófavédelemről, akár vidékfejlesztési vagy más tevékenységről van szó, rengeteg programot szerveznek a térség közösségei érdekében. A tanácsosok rábólintottak, hogy Hargita Megye Tanácsa részt vegyen a RuralGrowth európai uniós pályázatban, amely a vidéki turizmusban érdekelt vállalkozások versenyképességének növelését célozza, ami munkahelyek teremtését is jelenti. Az Interreg programban megvalósuló pályázatban Hargita megye társul a magyarországi (projektvezető) Nagykanizsával, a hollandiai Drenthe tartománnyal, a finnországi Savonlinna Business Services Ltd-vel, az olaszországi Delta 2000 konzorciummal, a spanyolországi Medina del Campóval és az egyesült királyságbeli Newcastle-i Egyetemmel. A 122 095 euró értékű pályázatban Hargita Megye Tanácsa önrésze két százalék, a lebonyolítás ideje 54 hónap.

Elfogadták Hargita Megye Tanácsa tagságát a Harghita Business Center Közösségi Fejlesztési Társulásban, amelyet az azonos nevű székelyudvarhelyi vállalkozói inkubátorház működtetésére hoztak létre. A létesítmény Hargita Megye Tanácsa európai uniós pályázatából épült meg.

Megszavazták az iskolai tantárgyversenyek támogatásáról szóló határozatot is, 75 000 lejt különítve el erre a célra, valamint 20 ezer lejt az Ezer Székely Leány Napja rendezvényre. A Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórháznak orvosi felszerelések és sürgősségi esetek kommunikációs eszközeinek beszerzésére 505 050 lejt irányoztak elő.

A kihelyezett tanácsülés elején a helyi iskolások kulturális műsort adtak elő, majd Borboly Csaba, a megyei tanács elnöke köszöntötte a jelenlévőket. Méltatta az elmúlt négy év partnerségét Bögöz községgel, valamint a helyi összefogást.

– Bögöz község jó példa lehet a megye többi településének. Látszik az eredménye annak, hogy az emberek itt összedolgoznak, a nyolc falu sikeresen együttműködik. Az egyházak példaértékű munkát végeznek, a vállalkozók is segítik a közösséget, és az oktatás is erős, sok-sok értékes embert tud kinevelni. A kicsit is értékelték, így nagy eredmények születtek – mondta a megyeelnök.

Ezt követően helyi személyiségeket tüntettek ki Hargita Megye Tanácsa díjaival. Márton Áron-emlékéremmel tüntették ki Jakab Lajos katolikus plébánost, Fosztó József református lelkészt és Zongor Irma iskolaigazgatót, Önzetlenség Díjjal pedig a Bögözi Önkéntes Tűzoltóságot, valamint Sala Attila, Hegyi Imre és Dobai János helyi vállalkozót. (A laudációk elérhetők itt: http://hargitamegye.ro/kituntetesek/dijazottak/2016-dijazottjai.html)

Az ülés előtt a megyei tanács tagjai Farkas Mózes polgármester kalauzolásával ellátogattak a 15-ös, felújítandó muzsnai községi útra, a felújítás alatt álló agyagfalvi iskolához, valamint az épülő décsfalvi református templomhoz.

Borboly Csaba a tanácsülést követően élő videóval jelentkezett a Facebookon, a felvétel megtekinthető a https://www.facebook.com/csaba.borboly/videos/1175991139086650/ linken.

Csíkszereda, 2016. április 25.

Loading

Válaszolj

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.