fbpx

Világháborús halottainkra emlékeztünk

Éppen ma 100 éve, hogy véget ért az I. világháború, amit akkor Nagy Háborúnak neveztek. A világégés 1918-as november 11-i lezárása négy évnyi harcnak vetett véget, amelyben mintegy 37 millió emberi élet veszett oda. De gondoljunk az özvegyek és árvák millióira is… Ma Európa valamennyi nagyvárosában Londontól Párizsig megemlékezéseket tartanak.

emlekmu

Ezt tettük ma délben Csíkszeredában is! A Millenniumi templomtéren található Hősök emlékművénél gyűltünk össze és gyertyákat, mécseseket gyújtva emlékeztünk saját őseinkről, akik vérükkel írták be magukat történelmünkbe. A Háborús Emlékhelyeket Gondozók Társasága immár 9. alkalommal szervezett nemzetközi gyertyagyújtási akciót a harctéren elesett katonák emlékére. Emlékeznünk és emlékeztetnünk nem csak tisztünk, de kötelességünk is. Ezt hirdeti a Millenniumi templomtéren található obeliszk felirata is: „Emlékezzetek és harcoljatok azért, amiért életünket áldoztuk.”

felirat

Mert nekünk ma is harcolnunk kell, a szó fegyverével. Meg kell harcolnunk magyar iskoláinkért, nyelvi jogainkért, szimbólumaink szabad használatáért. Ma nincs szükség életüket áldozó hősökre, akik vérrel írják a történelmet, de szükség van olyan hétköznapi hősökre, családapákra és családanyákra, akik nem egy, hanem kettő, három vagy több gyereket vállalnak, akik gyermekeiket keresztény szellemben nevelik, akik nem hagyják el szülőföldjüket, hanem itthon boldogulnak, akik nem problémákat látnak, hanem megoldásra váró feladatokat. Ehhez adjon erőt a mi erős várunk, az Isten! Dicsértessék a Jézus Krisztus! Békesség Istentől!

gyertyakl

Csíkszereda, 2018. november 11.

Loading

Válaszolj

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.