fbpx

Vita a prefektusi kollégium ülésén

A polgármesteri hivatalok kevés munkatárssal dolgoznak a közalkalmazotti létszám korlátozása miatt, tehát nem tudnak annyi szakembert foglalkoztatni, hogy mindegyik szakterületre jusson belőlük, és ez igaz a megyei tanácsokra is – hívta fel a figyelmet Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke a prefektusi kollégium március 21-i, hétfői ülésén, és a panaszkodó igazgatók megértését kérte. A megyeelnök abban a vitában emelte fel szavát a polgármesterek védelmében, amely a Hargita megyei kormányzati intézmények és polgármesteri hivatalok közti viszonyról alakult ki. A környezetvédelmi ügynökség felügyelője és a kataszteri hivatal igazgatója azt sérelmezte, hogy szerintük nem működnek együtt velük a polgármesterek, nehezen állnak szóba, vagy nem válaszolnak, nem foglalkoznak az általuk összeállított dossziékkal.

Borboly Csaba szerint, miközben rossz jogszabályokkal felelősséget rónak a polgármesteri hivatalokra, és kötelező feladatokat írnak elő számukra, mindemellé nem rendelnek elegendő forrást, sem személyzeti keretet, sem tényleges hatáskört. Ugyanakkor csak azért, mert a kataszteri hivatal vezetőjének baja van a polgármesterekkel, nem szabad általánosítani – tette hozzá –, hiszen a dekoncentrált intézmények többségével jól együttműködnek a településvezetők. Azon önkormányzatok esetében van gond, amelyek ügyét nem kezelik kellő alapossággal és hatékonyan, például Farkaslakáról a mintegy fél éve beküldött 164 földtulajdonnal kapcsolatos dossziéból máig mindössze négy esetében közöltek álláspontot a kataszteri hivatalban – mutatott rá a megyeelnök.

– Közösen meg kell győznünk a bukaresti illetékeseket arról, hogy változtassák meg a rossz törvényeket, így több szakember dolgozhatna az önkormányzatoknál, és az intézményi együttműködés is jobb lenne – jelentette ki Borboly Csaba.

Csíkszereda, 2016. március 21.

 480 total views,  1 views today

Hozzászólások
Loading...