fbpx
????????????????????????????????????

Egyre népszerűbb a megyei tanács Kiskertész programja

2016-ban is elindították IV–VII. osztályos diákok számára Hargita Megye Tanácsa Vidékfejlesztési Egyesülete Kiskertész programját. Hétfőn, március 21-én Borboly Csaba megyeelnök és Márton István, a vidékfejlesztési egyesület igazgatója átadták a zöldségvetőmagokat a csíkszeredai Nagy István Művészeti Líceum és a József Attila Általános Iskola tanulóinak. A program által a tanulók saját zöldségeskertet alakíthatnak ki, és év végén díjazzák a legjobbakat. A Nagy István líceumban 34 diák, a József Attila iskolában pedig 41 tanuló vehette át a vetőmagokat.

Borboly Csaba köszöntőjében kifejtette, a versenyző gyermekek a zöldségek elültetése, gondozása során megtapasztalják a munka örömét, értéket teremtenek, mert azáltal is lehet értéket teremteni, hogy megtermeljük azokat az ételeket, amelyeket nap mint nap elfogyasztunk.

– Természetesen könnyebb a piacról vásárolni, de mindig az a legfinomabb zöldség, amelyet saját kezünkkel termesztünk. A program célja, hogy a kis kertészek megtapasztalják és akár szüleiknek is továbbadják, hogy érdemes egészséges, vegyszermentes zöldséget fogyasztani, mert sokkal másabb az íze a friss, általunk termelt zöldségnek, mint a kereskedelemben kaphatónak. Emellett a kertészkedés egy remek szülő-gyermek pogram lehet – mondta a megyeelnök, aki arra is felhívta a kis kertészek figyelmét, hogy a zöldség otthoni termesztése egészséges táplálkozást jelent, és ha erre nincs lehetőség, akkor is helyi termelőktől ajánlott vásárolni, mert ez számukra a megélhetést, az itthon maradást jelentheti.

Márton István a verseny részleteit ismertette. A kis kertészek ötféle vetőmagot kaptak: saláta, cukkini, zöldborsó, retek és murok. A gyermekek, miután megtalálják a megfelelő helyet, elültetik ezeket a magokat, és gondozzák, követik a fejlődésüket. Minden résztvevőnek június 30-ig írnia kell egy fogalmazást a munkafolyamatról, és képeket kell beküldenie, valamint piros pontra egy olyan receptet is be lehet küldeni, amely a termesztett zöldségekből készül. A továbbított munkák közül kiválasztják  a legjobb negyvenet, ezen fogalmazások szerzőit személyesen meglátogatja egy bizottság, hogy megtekintse a kiskertjüket, és a program végén díjazzák a legügyesebbeket.

Csíkszereda, 2016. március 21.

Loading

Válaszolj

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.