fbpx

Vita a veszélyes medvékre vonatkozó beavatkozási kvóta körül

A veszélyes medvékre vonatkozó beavatkozási kvóta körül vita alakult ki miután Grațiela Gavrilescu, környezetvédelmi minisztert feljelentették ennek kapcsán a korrupcióellenes ügyészségen (DNA). A Környezet- és Állatvédő Egyesület (FPAM) vádja szerint a miniszter a rendelettel megszegi a 2004/205-ös nemzetközi egyezményt, amely a medvék és farkasok oltalmát szavatolja.

Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke szerint folyamatosan az emberek életével játszanak Bukarestben, hiszen amíg a rendeletről vitáznak addig megfeledkeznek az ember áldozatokról és a veszélyes medvék által okozott hatalmas károkról. Amint a megyeelnök ismertette, ma Csíkmadaras határában újabb medvetámadás történt, egy tehenet pusztítva el a mezőn.

Nagy felelőssége van a vadász társadalomnak egyaránt, hiszen a rendelet kibocsátását követően egy beavatkozási engedélyt sem kérvényeztek – emelte ki a megyeelnök, aki levélben ismételten felszólítja a vadásztársulatok vezetőit és a polgármestereket, hogy mielőbb állítsák össze a szükséges dokumentációt és kérjék a veszélyes egyedek esetében a beavatkozást. A híresztelésekkel ellentétben a rendelet nem csak áttelepítésre hanem kilövésre is vonatkozik.

A rendelet megjelenésével párhuzamosan a nép ügyvédjéhez is elküldték szeptember 5-én azt a petíciót, amelyben kérik a közbenjárását.

A túlszaporodott medvék okozta vadkárok és medvetámadások körül számos vita kialakult. Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke szerint több tévhit is kialakult a probléma mentén.

A közvélemény szerint a megnövekedett vadkárok és támadások gyakorisága a túlzott erdőkitermelésnek köszönhető. Ezt a tévhitet is cáfolja többek között a megyeelnök:

https://www.borbolycsaba.ro/blog/varosi-legendak-beklyojaban/#nyolcas

Csíkszereda, 2017. szeptember 7.

Loading

Válaszolj

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.