fbpx

Vonzóvá tennék a mezőgazdaságot a gyermekek számára Székelykeresztúron

A szakosztályok fellendítését szorgalmazta Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke a székelykeresztúri Zeyk Domokos szakközépiskola tangazdaságában, ahová június 2-án, csütörtökön látogatott. Rafai Emil polgármester régóta támogatója a hasonló kezdeményezéseknek, városvezetőként figyelme erre a területre is irányul. Szerinte a diákoknak rá kell jönniük, hogy van jövő a mezőgazdaságban is. Szeretné, ha nemcsak tanulásra, hanem pihenésre, kellemes időtöltésre is használnák a tankertet diákok és tanárok egyaránt, mondta.

A vendégeket a tanárok fogadták, Pávai Gyöngyvér igazgatóval együtt, aki elmondta, hogy sajnos megszűnt a diákok részéről az érdeklődés a mezőgazdaság iránt – eredetileg az iskola mezőgazdasági profilú volt –, és reményét fejezte ki, hogy a tangazdaságnak köszönhetően a következő tanévtől sikerül felkelteni az érdeklődést. Beszámolt arról, hogy az akácos területet kitakarították, a földet elegyengedték, teraszosították, fákat ültettek, oszlopokat állítottak a szőlőnek, villanyt vezettek. Terveik szerint kétezer literes esővizes tartályból öntöznének, és a szőlőn kívül almát, barackot, szilvát termesztenének, őshonosakat meg újakat egyaránt. A tankertben több mint 30 diák tanul majd, két-három vezető oktatóval.

A megyeelnök a betfalvi Dodó Róbert epertermesztőhöz is ellátogatott, aki 15 áron termeszt 13 ezer tő epret. Külföldre járt pénzt keresni, eperszedésre, aztán hazatért, hogy itthon foglalkozzon vele. Négy évig kísérletezett a gazda, és most garantálja, hogy termése bármilyen vásáron vagy kiállításon megállja a helyét.

Csíkszereda, 2016. június 2.

Loading

Válaszolj

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.