fbpx

XXI. Megyei Farsangbúcsúztató Csíkcsicsóban

A központi román sajtó képviselői is kíváncsiak voltak a mulatságra

Hargita Megye Tanácsa, a Hargita Megyei Kulturális Központ, illetve ez alkalommal a Csíkcsicsói Polgármesteri Hivatal és számos helyi szervezet február 9-én, szombaton huszonegyedik alkalommal tartotta meg a Hargita megyei települések hagyományőrző csoportjainak közös farsangbúcsúztatóját Csíkcsicsóban. Az esemény szerves részét képezte a Farsangi vigasság Hargita megyében rendezvénysorozatnak.

A házigazda Csíkcsicsói Hagyományőrző Csoporton kívül még tizenkét csoport vett részt az eseményen, Alsósófalva, Csíkborzsova, Csíkszentsimon, Csíkmenaság, Csíkszentdomokos, Csíkszentkirály, Kászonaltíz, Gyergyóditró, Gyergyóremete, Gyergyószárhegy és Szentegyháza hagyományőrzői voltak jelen.

– A mai napon községünk a farsangi rendezvények megyei, illetve székelyföldi középpontja, ami felemelő, megtisztelő, de egyben felelősséggel járó kihívás. A farsang a bolondozás, mulatozás időszaka – mondta köszöntőbeszédében a házigazda Becze Attila, Csíkcsicsó polgármestere.

Tánczos Barna szenátor az anyanyelvápolás, a néphagyományok őrzése és továbbadása,  valamint történelmünk ismeretének és szimbólumaink megtartásának fontosságát hangsúlyozta köszöntőjében.

Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke kiemelten üdvözölte a központi sajtó képviselőit, akik a megyei tanács meghívására látogattak két napra Hargita megyébe.

– Bukarestből jöttek ide, hogy megnézzék, hogyan mulatunk mi, és jó hírünket vigyék szerte az országban. Abban bízom, hogy ma lesz egy kicsi vigasság, egy kicsit elfeledjük azokat a gondokat és problémákat, amelyekkel nap mint nap találkozunk. Higgyék el, hogy vállvetve, egymás mellé állva túl tudunk lépni bármin, ami ellenünk történik – emelte ki a tanácselnök, aki köszönetet mondott a rendezvény szervezőinek és a hagyományőrző csoportoknak. Számukra emléklapot nyújtott át közösen Ádám Gyula fotográfussal, a Hargita Megyei Kulturális Központ munkatársával. Hangsúlyozta: – A jókedvnek Székelyföldön mindig is helye volt, a hagyományőrzésnek ugyancsak helye van, és szokásainkra, szimbólumainkra, zászlóinkra mindig szükség van!

A hagyományőrző csoportok bejárták Csíkcsicsó majd minden szegletét, eltemették szimbolikusan a telet, amit nagy mulatság követett a művelődési házban.

Csíkszereda, 2013. február 10.

Loading

Válaszolj

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.