fbpx

Zala megyei jó példákat vizsgáltak meg

A Zala megyei turizmust mutatta be Pál Attila, Zala Megyei Önkormányzat elnöke és Pácsonyi Imre alelnök Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnökének. A látogatás során a legfontosabb téma a magyarországi megye vidéki turizmusa szolgáltatta, amelynek elemei átültethetőek és ráépíthetőek a székelyföldi jellegzetességekre is. Az eseményeket összekötve a vendégek, turisták maguk választhatnak a csomagokból és állíthatnak össze maguknak egész programokat. Az események széleskörűek és változatosak mint például pótkocsis traktortúra, parasztolimpia, települések helyi jellegzetességeire alapozó faluünnepségek, kalandpark. Mindezek mellett Hargita megyéhez hasonlóan erősödik a kerékpáros turizmus is, Zala megyében azonban a kölcsönzési rendszert is fejlesztik ezen a téren.

Mindezek mellett Lenti városában Horváth László polgármester a helyi tejtermékek előállításáról beszélt, főként a helyi kistermelők által készített sajttermékeit mutatta be, valamint a gyógynövény és zöldség szárítást, amelynek a városban komoly gyakorlat van.

Látványos és tartalmas időtöltés a kalandjárat, amely révén a turisták számos helyen pihenhetnek és piknikezhetnek a szabadban. Ezt a jó gyakorlatot Borboly Csaba szerint Székelyföldön is számos településen létrehozható, hiszen kevés ráfordítást igényel és így összeköthetőek a különböző vendégfogadók ajánlatai is.

Szóba került a fiatalok ügye és az elvándorlás témája. A nyugaton tapasztalható veszélyek következtében egyre többen térnek haza, amelyre fel kell készülni, többek között a magyarországi kormány családtámogató programjai is ezt a célt szolgálják.

Ugyancsak Zala megyében Hévíz városában is látogatást tett Borboly Csaba, ahol a város által működtetett repteret nézték meg közösen. A közeljövőben ugyanis egy szándéknyilatkozatot írna alá Hargita és Zala megye, valamint Hévíz városa. A csíkszeredai reptér megépülése esetén légi összeköttetés jönne létre Székelyföld és Nyugat-Magyarország között.

Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke szerint több területen lát lehetőségeket az együttműködésre, amely révén egymást erősítve és egymás gyakorlatait átültetve lehet fejleszteni a két megyét és a kölcsönös látogatások során ezeket még részletesebben kidolgozhatják.

Csíkszereda, 2017. augusztus 19.

Loading

Válaszolj

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.