fbpx

Zero Waste célkitűzések a csíkszeredai Megyeházán

A fenntartható fejlődést célzó változtatásokat vezet be Hargita Megye Tanácsa a Megyeháza épületében a hulladékcsökkentés és környezettudatosság jegyében. A Zero Waste, vagyis nulla hulladék egy olyan törekvés, amelynek az a célja, hogy minél kevesebb hulladék termelődjön és kerüljön a hulladéklerakókba. Az intézmény hosszú távú célja a Zero Waste Europe által kínált Zero Waste Building tanúsítvány megszerzése.
Hargita Megye Tanácsa különböző jutalmakkal fogja ösztönözni az intézmény dolgozóit arra, hogy kövessék a Zero Waste életmód alapelveit. Az első lépés a probléma felismerése, ezt követi a tudatosság növelése majd pedig lassan kialakul az életmódváltás is. Ennek a folyamatnak az első lépéseként október 4-én, a megyei tanács fizetett gyakornoki programjában résztvevő környezetmérnök, Szőcs Anita tartott bemutatót az intézményben dolgozó kollégák számára a hulladékmentességre való törekvés fontosságáról.
„Rajtunk múlik az, hogy mennyi hulladékot termelünk. Eggyel kevesebb műanyag pohár is egy lépést jelenthet a zöld Hargita megye megvalósításához.- mondta Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke.
Hargita Megye Tanácsa konkrét lépéseket tesz a változás érdekében, így kizárólag újrahasználható (üveg, porcelán, kerámia, inox stb. anyagokból készült) asztali kellékeszközöket, poharakat, csészéket, evőeszközöket fognak használni, kizárják az eldobható csomagolású termékeket, és ezzel a feltétellel adják bérbe az intézmény tulajdonában levő termeket, épületfelületeket is. A javaslatok között szerepel komposztgyűjtők, valamint vízszűrő berendezések elhelyezése is.

Loading

Válaszolj

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.