fbpx

Zöld épületekkel kapcsolatos beruházások és beszerzések

Borboly Csaba november 20-án Brüsszelben részt vett az Európai Bizottság „Zöld épületekkel kapcsolatos beruházások és beszerzések – a fenntarthatósági adatok EU-s megközelítése” című konferenciáján. A megyei tanács elnöke a konferencián képviselte a Régiók Bizottságának azon véleményét, miszerint az épületek fenntarthatósága kapcsán kiemelten fontos szerepet kell kapjanak az emberek, azaz az épületeket használók szempontjai, mint pl. az épület-komfort, valamint a szociális és építészeti kérdések. Ezen kívül hangsúlyozta, hogy a Régiók Bizottságának készülő véleménye szerint, a helyi és regionális önkormányzatok megkerülhetetlen szereplők ezen a szakpolitikai területen.

A raportőri tevékenységet segítő szakértő, dr. Csák László, és Jens Zvirgzdgrauds, a Régiók Bizottságának munkatársa társaságában egyeztetést folytatott Eduardas Kazakevicius-szal, aki az Európai Bizottság Klímaváltozás Főigazgatóságán belül a fenntartható épületek témakörével és energiahatékonysággal foglalkozik. Kazakevicius egyetértett azzal, hogy a helyi és regionális önkormányzatoknak fontos szerepük van az erőforrás-hatékonyság növelésében, ugyanakkor kiemelte, hogy a helyi alapanyagokból – mint amilyen a fa, vagy a kő – való építkezés jóval fenntarthatóbbnak tekinthető, mint a ma általánossá váló építőipari divatok, a nagy energiát és sok szállítási költséget igénylő építőanyagok és technológiák.
Az egyeztetés-sorozatot követően Borboly Csaba jelentés-tervezetét december 11-én tárgyalja a Régiók Bizottságának ENVE szakbizottsága, majd a következő plenáris ülésen való elfogadását követően az európai uniós jog részévé válik a vélemény.

Loading

Válaszolj

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.