fbpx

Közel ezer munkahely

Augusztus 2-án végre ünnepélyes keretek között átvehette a keresztúri gazdaszövetkezet az egykori vajgyár épületét. Fontosnak tartottuk, hogy ennek az – egyébként romániai szinten is egyedülálló – eseménynek ünnepélyes színezetet adjunk, ugyanis ritkán lát az ember olyasfajta összefogást, mint amilyet az Udvarhely térségi gazdálkodók körében megtapasztalhattunk. Az átadást több éves megfeszített munka és számos akadály, akadályoztatás előzte meg, ugyanis az elképzelés kapcsán kezdetben jóval több volt a szkeptikusok száma, mint az eredményben bízóké. Úttörő kezdeményezésnek számít a gyár gazdatulajdonba való jutása abból a szempontból is, hogy nemcsak a – most már részvényes – gazdák kellett vevők legyenek rá, hanem több önkormányzat is felelősséget kellett vállaljon a program iránt, annak érdekében, hogy a vásárláshoz szükséges banki hitelt is megkaphassa a szövetkezet.

Azt gondolom, azért lehetett sikeres ez a munka, mert elsősorban a vidékfejlesztési szakpolitikákban oly gyakran hangsúlyozott alulról jövő kezdeményezések egy mintapéldája, illetve mert adottak voltak a tejfeldolgozás leghitelesebb szakemberei, maguk a gazdák és gazdaegyesületek, akik különösebb üzleti terv nélkül ki tudták számítani, hogy miért lesz ez egy fenntarthatóbb és mindenféle szempontból gazdaságosabb módja a tej értékesítésének.

A kezdeti ötleteléstől a megvalósításig vinni a dolgot, ez volt az igazi erőfeszítés, amelyben meg szeretném köszönni a Szövetkezet elnökének, Varga-Nagy Lászlónak a kitartását, hogy szívósan ment előre, és nem adta fel, pedig valószínűleg sok időt, energiát és személyes anyagi ráfordítást is igényelt a gyár. Az ő irányításával juthattunk el oda, ahogy ő maga fogalmazott az emailjében: „Most már közösen örülhetünk, hogy részesei vagyunk egy nagy megvalósításnak, hogy a tejtermelő gazdák mostantól tulajdonosai egy nagy kapacitású tejfeldolgozó üzemnek és annak, hogy egyszerű tejtermelőkből tejfeldolgozók és tejtermék értékesítők lehettünk.”

Ugyanakkor, köszönet illeti Márton Istvánt, aki a tejgyár gazdatulajdonba jutása mentén kifejtett munkája és mindennapos tevékenységei során rámutatott, hogy van érték a székely földeken és mezőgazdaságban.

A következő erőpróbát a termelés elindítása és a legyártott minőségi termékek értékesítése jelenti majd, de úgy gondolom, hogy az ügy eddigi közös felkarolása és a források célszerű odairányítása hozzásegít a várt eredményhez, a székely gazdák pedig maguk jelentik majd a garanciát a termékek minőségét illetően.

Nemrég egy, a Székelyföld fejlesztési irányvonalai témakörben szervezett közéleti vita során nekem szegezték a kérdést, hogy valójában mekkora a számszerűsített haszna a székely termék mozgalomnak, hány munkahelyet sikerült eddig létrehozni a hagyományos, helyi termékek előállítása és értékesítése mentén, amiben Hargita Megye Tanácsa jelentős szerepet vállalt. Nagyon sokat, vágtam rá akkor hirtelen, és ezt számos résztvevő, illetve a felszólalók is megmosolyogták. A pénteki nap után, ha csak a tejgyár kapcsán létrejött munkahelyek számát nézzük, bátran elmondhatjuk: közel ezret már biztosan.

Loading

Válaszolj

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.