fbpx

1848-ban kimondták: mások ne mondják meg, hogyan éljünk

A fiatalok jelenlétének fontosságát hangsúlyozta Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke a Farkaslaka községhez tartozó Székelypálfalván, a március 15-i ünnepségen mondott beszédében. Mint fogalmazott, 1848 elsősorban a fiatalokról szólt.

– Székelypálfalván és a többi településen az látszik, hogy az ifjúság tudja, mit akar. Ha van helyben összefogás, akkor a községnek, a térségnek van jövője. A modern magyar nemzettudatot 1848-tól számítjuk, és akkor mondták ki, hogy szabadságra van szükség, mások ne mondják meg, hogyan éljünk. Jó volt hallani a gyerekek előadásában, hogyan készítették fel őket magyarságuk megélésére. Gratulálok a tantestületnek, mert látszik, hogy Pálfalván van jövője a fiatalságnak, mert jó alapra építkezik – fogalmazott a megyeelnök.

Kitért a lovasokra is, ugyanis az ünnepség reggel Firtosváralján kezdődött, majd onnan lovon vonultak át Székelypálfalvára. Borboly Csaba szerint ebben a térségben a lovas élet tisztelete, ünneplése szinte napi, gyakori esemény, fogalom és cselekvés.

– 1848 a katonaemberekről is szólt, akik fegyelmezetten vállalták kötelességüket. Az itt ünneplő lovasok is erről tesznek tanúbizonyságot azzal, hogy ma 38 kilométert lovagolnak. Példát mutatnak kitartásból, magyarságtudatból és összetartásból. Ha hiszünk a közös jövőben, 1848 tanúságtétele alapján is, évről évre megemlékezve, akkor tudunk menni előre – jelentette ki a megyei tanács elnöke.

Csíkszereda, 2017. március 15.

Loading

Válaszolj

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.