fbpx

Összekötnék kerékpárutakkal a Hargita megyei településeket

Bicikliútvonalakat alakítanának ki a megyei utak mentén és ezekkel összekötnék Hargita megye településeit. A kerékpárutak kiszolgálnák a profi sportolókat, de az alacsonyabb jövedelemmel rendelkezőket is, hiszen alternatívát nyújtanának a kikapcsolódási és szabadidős programokra. Hargita Megye Tanácsának terve támogatja az egészséges életmódot, a társadalmi mobilitást, a turizmust, a klímaváltozás elleni küzdelmet és a káros anyagok kibocsátásának csökkentését.

A bicikliutak hálózatának kiépítésére pályázati forrásokat is bevonnának, jó ötleteiket és tapasztalataikat a Bács-Kiskun megyeiek osztották meg a megyei tanács és a turisztikával foglalkozó fejlesztési társulások képviselőivel március 14-én a csíkszeredai megyeházán.

Borboly Csaba elnök elmondta, hogy nálunk a legnagyobb probléma a földek tulajdonjogának tisztázása, de minden térségében megvizsgálják a lehetőségeket.

Moiskó Csilla elnöki tanácsadó a Bács-Kiskun megyei példát mutatta be, ahol célcsoportként a családokat határozták meg. A meglévő útjaikat tették használhatóvá, illetve pótolták a hiányzó szakaszokat, és a kerékpárutat összekapcsolták a turisztikai látnivalókkal. Sipos Sándor, Csáki Béla és Kicsiny László turisztikai szakemberek elmondták, hogy a jövőben kerékpáros stratégia is készül a hálózat további fejlesztésének érdekében, illetve csatlakozni szeretnének a szomszédos megyékhez is. A kerékpárutakat úgy alakítják ki, hogy az azon biciklizők az évszaknak megfelelő élményekben is gazdakodjanak, illetve a tervezésbe bevonják a civileket és a szakmai szervezeteket is, amit nagyon fontosnak tartanak.

Bíró Barna Botond alelnök az udvarhelyszéki jó kezdeményezésről számolt be, ahol már érezhető a kerékpározás közösségformáló ereje. Jó ötletnek tartja, mint mondta, a bicikliútvonalak kiépítését, hogy ezzel is segítsék a bringásokat. Úgy véli, ezekkel össze kellene kötni a turisztikai látványosságokat, a szabadidős tevékenységek helyszíneit és a zöldövezeteket.

Hargita megyében már van ötszáz kilométer hegyi kerékpárút, ezt Hargita Megye Tanácsának Hegyi- és Barlangimentő Közszolgálata alakította ki, ismertette vezetőjük, Fekete Örs. A további tervük, hogy összekötik a Csíki-havasokat a Hargita-hegységgel, az útvonal mentén pedig leágazásokat alakítanak ki a falvakba.

A jelenlevők egyetértettek a bicikliútvonalak szerteágazó hasznosságában, amely összekapcsolható zarándokútvonalakkal, lovastúrákkal, a helyi termékekre épülő tematikus útvonalakkal Hargita megyében is, így a turizmus húzóágazata tud lenni.

A találkozó résztvevői a további együttműködésben és a tapasztalatcserében állapodtak meg, illetve pályázati forrásokat is bevonnának a Bács-Kiskun és a Hargita megyei hálózat fejlesztési, valamint létrehozása érdekében.

Csíkszereda, 2017. március 14.

Loading

Válaszolj

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.