fbpx

2018 legyen a kulturális örökségvédelem éve

A tegnapi nap folyamán vitattuk meg Brüsszelben a Régiók Bizottsága ülésén az Európai Bizottság javaslatát, miszerint 2018 a kulturális örökségvédelem éve legyen. Annak ellenére, hogy a Régiók Bizottsága úgy döntött, hogy ezúttal nem fog jelentés készülni, az elkövetkező időszakban kiemelt figyelmet fogunk tulajdonítani a témának, valamint állásfoglalásaink révén szeretnénk hangsúlyozni a kulturális örökségvédelem jelentőségét, amely számunkra, mint kisebbségi magyar közösség, méginkább fontos.

Ezúttal ki szeretném emelni, hogy az európai kulturális örökség ágazatában közvetlenül alkalmazott munkavállalók száma meghaladja a 300 ezret, a kulturális örökséggel közvetetten összefüggő állások száma pedig 7,8 millióra tehető. Egy, a kulturális örökségvédelemnek tulajdonított év tehát ösztönzi a munkahelyteremtést az idegenforgalmi, építőipari, valamint a kapcsolódó területeken, például a közlekedésben, a tolmácsolásban vagy a karbantartásban. Továbbá az év során lehetőség adódik arra, hogy válaszokat keressünk a csökkenő kulturális költségvetések, a hagyományos kulturális események gyengülő látogatottsága, vagy akár a digitális átalakulás jelentette kihívásokra. Mint minden, valamilyen ágazat fellendítésének tulajdonított év, a kultúrális örökségvédelem éve is rengeteg lehetőséget rejt magában, amelyeket kötelesek vagyunk kiaknázni.

Ennek alapján fontosnak tartom a térségünket jellemző kulturális sokszínűség támogatását, örökségeink megőrzését, hiszen ez nem csak a gazdasági növekedés és versenyképesség, hanem a pozitív interkulturális kapcsolatok egyik alappillére is. Hiszem, hogy az Európát jellemző kulturális, nyelvi, etnikai és vallási diverzivitás megőrzésének egyik kulcstényezője a kultúrák közötti párbeszéd és együttműködés, amelynek elengedhetetlen feltétele saját és egymás kulturális örökségeink tiszteletben tartása.

Loading

Válaszolj

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.