fbpx

25 ezer támogató aláírás a cél Csíkban

A csíki településeken is elkezdték a támogató aláírások gyűjtését, miután a Szövetségi Képviselők Tanácsa augusztus 30-i, marosvásárhelyi ülésén megszavazták: az RMDSZ államelnökjelöltje Kelemen Hunor szövetségi elnök. A novemberi államelnök-választáshoz a Szövetségnek 250 ezer támogató aláírást kell leadnia, és az RMDSZ Csíki Területi Szervezetének célja, hogy minden tizediket a csíkiak adják.

Borboly Csaba, a területi szervezet elnöke elmondta: bár túl vagyunk a századik évfordulós eseménysorozaton, a viták nem csitultak, és egyeseket ma is zavar a magyar felirat a községházán, a magyar iskola, a magyar temető, a magyar zászló. „A két közösség között több bizalomra van szükség, új lendületre a magyar–román párbeszédben, amihez mi Csíkban is szeretnénk hozzájárulni. Úgy gondolom, Kelemen Hunor mind a magyaroknak, mind a románoknak jó elnöke lenne, hisz az országnak olyan elnök kell, aki nemcsak hangosan kampányol, hanem alkalmas az ország vezetésére is.” – jelentette ki a székelyföldi elöljáró.

A Szövetség aláírásgyűjtési kampányának szlogenje a RESPEKT, mivel ezt mindenki érti, magyar is, román is. „Tiszteletet akarunk. Azt, hogy az állam tisztelje minden polgárát, hogy kölcsönösen tiszteljük egymást” – mondta Borboly Csaba.

A támogató aláírások begyűjtése a térségben szeptember 15-én zárul. Az aláírási íveket a térség polgármesteri hivatalaiban, a helyi RMDSZ-elnököknél, illetve az RMDSZ Csíki Területi Szervezetének zöldségpiac melletti székházában, a Magyar Ügyek Házában, valamint a Városi RMDSZ Petőfi utcai székházában lehet aláírni. Továbbá a szervezet önkéntesei igyekeznek minél több csíki háztartásba személyesen is eljutni az ívekkel.

Becze István ügyvezető elnök arra kéri a lakosságot, hogy fogadja az önkénteseket, és segítse munkájukat, írják alá minél többen az ívet, mivel ez közösségi ügy, a magyarok közös ügye.

Fontos továbbá, hogy csak szavazati joggal rendelkező személyek írhatnak alá, és csak egyetlen ívet.

Csíkszereda, 2019. szeptember 3.

Loading

Válaszolj

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.